Cudowne antyoksydanty - co to takiego i gdzie ich szukać

Numer: 
710

Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku reakcji metabolicznych (np. utleniania tłuszczów) oraz są dostarczane do organizmu wraz z dymem papierosowym, skażonym i/lub zjonizowanym powietrzem, lekami czy podczas spożywania przetworzonej żywności. Wolne rodniki to pobudzone (reaktywne chemicznie) atomy, cząsteczki lub jony posiadające niesparowany elektron, które mogą prowadzić do różnego rodzaju uszkodzeń w komórce, utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Do naturalnych wrogów rodników należą przeciwutleniacze (antyoksydanty) czyli witaminy C i E, karotenoidy, niektóre pierwiastki śladowe oraz polifenole. Bogatym źródłem związków fenolowych jest herbata: czarna, zielona, czerwona i owocowa. Za pomocą rodnika DPPH i spektrofotometru sprawdzimy, który herbaciany napar ma największą moc czyli jest najzdrowsza.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
wtorek, 22 Wrzesień, 2015 - 09:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Wolne rodniki to reaktywne chemicznie cząsteczki, uszkadzające komórki. W walce z nimi stosuje się przeciwutleniacze, których bogatym źródłem są różne rodzaje herbat. Doświadczalnie sprawdzimy, jaki napar herbaciany ma największą moc antyoksydacyjną
Dodatkowe informacje: 
Klasa zostanie podzielona na 3 grupy i w ramach jednej lekcji zostaną zrealizowane dla wszystkich grup trzy zajęcia: 1. Mikrokosmos pod mikroskopem. 2. Sekrety kuchni molekularnej. 3. Cudowne antyoksydanty - co to takiego i gdzie ich szukać. kontakt: mk.zielinska@ifzz.pl
Wykonawca
inż.mgr inż.
Marcin
Barszcz
Wykonawca
dr inż.
Marlena
Zielińska-Górska
Miejsce spotkania: 
Instytucka 3
05-110 Jabłonna