Produkty spożywcze okiem chemika

Numer: 
715

Wśród olbrzymiej ilości pokarmów najważniejszą rolę odgrywa woda, bez której człowiek nie może żyć dłużej niż kilka dni. Woda stanowiąca ponad połowę masy ciała ludzkiego jest składnikiem prawie wszystkich produktów spożywczych. Pozostałe składniki to cukry, tłuszcze i białka, a także witaminy i składniki mineralne. Przeprowadzone badania dowiodły, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne są wszystkie rodzaje składników. Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Zobaczą doświadczenia chemiczne w celu ich identyfikacji, np.  obecność białka w twarogu, glukozy w soku jabłkowym czy skrobi w ziemniaku.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
środa, 23 Wrzesień, 2015 - 10:00
środa, 23 Wrzesień, 2015 - 11:30
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Zobaczą doświadczenia chemiczne w celu ich identyfikacji, np. obecność białka w twarogu, glukozy w soku jabłkowym czy skrobi w ziemniaku.
Wykonawca
dr
Sylwia
Noga
Wykonawca
mgr
Rafał
Śmiałecki
Miejsce spotkania: 
ul. Freta 5
00-227 Warszawa