Przeciwutleniacze - a z czym to się je?

Numer: 
534

Omówimy zastosowanie przeciwutleniaczy w przemyśle spożywczym. Wskażemy różnice pomiędzy antyoksydantami naturalnymi oraz syntetycznymi. Przekonamy o pozytywnym wpływie przeciwutleniaczy na organizm człowieka. W eksperymencie wykażemy różnice w aktywności przeciwutleniającej wybranych produktów spożywczych. Pokażemy metodę oznaczania polifenoli. Wyprodukujemy lody o obniżonej kaloryczności
i zwiększonej zawartości przeciwutleniaczy.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
16 lat
Termin: 
poniedziałek, 21 Wrzesień, 2015 - 15:00
Czas trwania: 
180 minut
Opis skrócony: 
Omówimy wpływ przeciwutleniaczy na zdrowie ludzi. Wykażemy różnice w aktywności przeciwutleniającej kilku produktów spożywczych. Pokażemy metodę oznaczania polifenoli. Wyprodukujemy lody niskokaloryczne o zwiększonej zawartości przeciwutleniaczy.
Dodatkowe informacje: 
Zapisy indywidualne od 15 IX: hanna_wysocka@sggw.pl
Organizator: 
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Wykonawca
dr inż.
Katarzyna
Jesionkowska
Wykonawca
dr inż.
Katarzyna
Najman
Miejsce spotkania: 
SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek nr 32