Noc Biologa
W ramach imprezy prowadzone będą następujące pokazy, doświadczenia:
Figlarny mózg Ciekawostki dotyczące zagadnień procesu powstawania komórek nerwowych, migren, bólu fantomowego, pamięci, znaczenia snu itp. Zainteresowani będą mieli okazję osobiście złożyć trójwymiarowy model mózgu i dowiedzieć się, jakie funkcje pełnią poszczególne jego elementy. Otrzymają Mózgowe Czapeczki z zarysem poszczególnych struktur mózgu. Iluzje prezentowane będą na laminowanych kartach: na jednej stronie przedstawiona będzie grafika wraz z pytaniami dotyczącymi iluzji, na drugiej stronie znajdować się będzie wyjaśnienie zjawiska. W razie pytań animator będzie udzielał bardziej szczegółowych objaśnień.
Czarodziejskie eliksiry Najmłodsi będą mieli okazję zmienić się w chemików pracujących w laboratorium. Za pomocą kolorowych roztworów oraz suchego lodu będą tworzyć parujące mikstury.
Tajemnice mikroświata Pokaz odbędzie się przy stanowisku mikroskopowym (mikroskop świetlny, binokular, dla najmłodszych ‘zabawkowy’ mikroskop świetlny połączony z kamerą cyfrową), gdzie prezentowane będą preparaty takie jak: owady, woda ze stawu, liście (dla najmłodszych) oraz wybarwione skrawki tkanek pochodzące z różnych gatunków zwierząt, które wykorzystywane są w badaniach prowadzonych w Instytucie Nenckiego (dla młodzieży i dorosłych). Animatorzy wyjaśnią co widać na preparatach oraz opowiedzą jak samodzielnie zrobić preparat mikroskopowy.
Na tropie gruczołów. Przy użyciu łatwo dostępnych składników, takich jak mąka ziemniaczana, olej rycynowy oraz jodyna zwiedzający będą mogli przeprowadzić barwną reakcję uwidoczniającą gruczoły potowe znajdujące się w skórze dłoni. Animatorzy będą wyjaśniać mechanizm tej reakcji oraz zapoznawać odbiorców z fizjologicznym znaczeniem zjawiska pocenia się.
Biologia w kuchni I, czyli dlaczego banan jest bananem, a nie cebulą?
Uczestnicy będą mieli okazję wyizolować materiał genetyczny banana z wykorzystaniem ogólnodostępnych narzędzi tj. przyrządy i naczynia kuchenne, sól kuchenna, płyn do mycia naczyń itp. ZAJĘCIA CO GODZINĘ - ZAPISY
Biologia w kuchni II, czyli sok z kapusty niejedno ma imię. W celu ustalenia pH różnych substancji używa się wskaźników, które zabarwiają się na różne kolory, zależnie od zmian zasadowości czy kwasowości substancji. Wskaźniki te można zakupić w specjalistycznych sklepach. Ale można obyć się i bez nich wykorzystując wywaru z modrej kapusty.
Lekcja biologii z popcornem- sala kinowa
Zjawiska przyrodnicze zostaną zaprezentowane w postaci cyklicznie powtarzających się filmów