Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Lekcja festiwalowa "Niesmaczne" składniki w smacznej żywności

Lekcja rozpocznie się prezentacją technologii produkcji jogurtu, wzbogaconej zdjęciami oraz filmami z zakładów produkcyjnych.
Następnie uczestnicy spotkania będą mogli zapoznać się z substancjami dodatkowymi stosowanymi przy produkcji jogurtów takimi jak substancje słodzące, barwniki i zagęstniki, a także z najczęściej stosowanymi bakteriami pro biotycznymi. Uczniowie będą również mieli możliwość wyprodukowania własnego jogurtu oraz porównanie go z produktami dostępnymi na rynku.

technika i technologia
  • wt., 2015-09-22 09:00
  • wt., 2015-09-22 10:00
  • wt., 2015-09-22 11:00
  • wt., 2015-09-22 12:00
Lekcja festiwalowa Żywność - jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowanie produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją.

technika i technologia
  • czw., 2015-09-24 12:00
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Wycieczka po laboratoriach Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia owoców na przykładzie truskawek. Następnie uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów. W czasie wycieczki po laboratoriach pokazane zostaną różne urządzenia stosowane do produkcji żywności. Uczniowie będą mieli możliwość spróbowania truskawek utrwalonych najnowocześniejszą metodą suszenia.

technika i technologia
  • wt., 2015-09-22 10:00
Spotkanie festiwalowe Komputerowe wspomaganie schematycznego przedstawienia produkcji żywności

Wykład weekendowy zostanie przeprowadzony w warunkach sali wykładowej z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD).

technika i technologia
  • sob., 2015-09-26 15:00
Lekcja festiwalowa Czy wiemy w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dotyczy tego jak świat wyglądał by bez opakowań (film) oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

technika i technologia
  • śr., 2015-09-23 12:00