Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Słodycze – lubisz, zjadasz, a ile spalasz?

Wyjaśnimy fizjologiczne przyczyny preferowania słodkiego smaku i wyboru słodyczy. Omówimy słodycze pod względem zawartości składników odżywczych i innych substancji bioaktywnych oraz ich wpływ na zdrowie i nastrój człowieka. Zaproponujemy samodzielne wykonanie badań poziomu glukozy we krwi przed i po spożyciu ulubionych słodyczy (przy użyciu glukometru), a także udział w testach sensorycznych na odczuwanie i różnicowanie smaku słodkiego pochodzącego z kilku wybranych substanicji. Przeprowadzimy testy wysiłkowe (na ergometrze rowerowym lub bieżni), aby ocenić wydatki energetyczne i porównać je z porcjami energii spożytymi wraz ze słodyczami.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2015-09-23 15:00