Dobre zdrowie z serem

Numer: 
349

Słuchacz zapozna się z podstawami technologii wyrobu serów, ze szczególnym uwzględnieniem serów podpuszczkowych dojrzewających (popularnie nazywanych serami "żółtymi"), pleśniowych oraz twarogowych. Na wykładzie omówione zostaną główne typy serów najbardziej popularne w Polsce i na świecie oraz najciekawsze aspekty związane z ich wyrobem. Na wykładzie przedstawione będą ciekawostki związane z wyrobem serów tradycyjnych oraz ranking "najbrzydszych " serów świata. Słuchacz zapozna się ze znaczeniem żywieniowym produktów mlecznych, a szczególnie serów. Omówione zostaną zalety serów podpuszczkowych jako najlepszego źródła wapnia spośród produktów spożywczych, zalety tłuszczu mlecznego oraz obecności w serach innych substancji o charakterze prozdrowotnym.   

W przystępny sposób przedstawione będą także aspekty istotne dla konsumenta, takie jak, zasady poprawnego interpretowania informacji na opakowaniach serów, zasady właściwego przechowywania serów, komponowania półmiska serów, czy oceny jakości serów.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
15 lat
Termin: 
niedziela, 27 Wrzesień, 2015 - 11:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Zapoznanie z technologią wyrobu serów, omówienie głównych ich typów, ciekawostki związane z wyrobem serów, ranking najbrzydszych serów świata, znaczenie żywieniowe serów, zasady poprawnego czytania etykiet, przechowywania i komponowania deski serów.
Wykonawca
dr hab. inż.
Antoni
Pluta
Wykonawca
dr inż.
Anna
Berthold-Pluta
Miejsce spotkania: 
Nowoursynowska 159C
02-787 Warszawa
budynek 32 ("zielony"), parter Aula 1