Nanotechnologia w żywności

Numer: 
249

Nanotechnologia jest dziedziną nauki budząca w ostatnich latach szczególnie duże zainteresowanie zarówno badaczy jak i technologów różnych gałęzi przemysłu. Pokładane są wielkie nadzieje, co do możliwości jej wykorzystania. I tak  np. przemysł spożywczy używa jej do produkcji i pakowania żywności. Tworzone są tzw. ”inteligentne opakowania” pozwalające zachować świeżość produktów spożywczych przez dłuższy czas. W medycynie nanocząstki mogą być stosowane jako znaczniki pozwalające na wykrywanie komórek nowotworowych. 

Jak wykazują prace eksperymentalne wnikające w struktury organizmów żywych nanocząstki nie pozostają dla nich obojętne. Mogą powodować szereg destrukcyjnych procesów. Problemem zasadniczym jeśli chodzi o nanocząstki pozostaje łatwość ich przenikania przez bariery organizmu i trudności w przeciwdziałaniu  temu zjawisku.

Słowem -  nanotechnologia wymaga odpowiedzialnego jej wykorzystania.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
10 lat
Termin: 
sobota, 19 Wrzesień, 2015 - 10:30
sobota, 19 Wrzesień, 2015 - 11:30
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Nanotechnologia jest dziedziną nauki budzącą w ostatni czasie szczególnie duże zainteresowanie wśród badaczy, technologów różnych gałęzi przemysłu. Tworzone są np. tzw. ”inteligentne opakowania” lecz nie pozostają obojętne dla żywych organizmów.
Wykonawca
prof. dr hab.
Andrzej
Tokarz
Miejsce spotkania: 
ul. Banacha 1
02-097 Warszawa
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej