Napój dla Ciebie - zaprojektuj i przygotuj

Numer: 
29

Nawet niewielki niedobór wody w organizmie człowieka zmniejsza jego wydolność fizyczną oraz psychiczną, zaś już 10-procentowy ubytek wody staje się dla człowieka niebezpieczny. Istotna jest zatem kontrola stanu nawodnienia organizmu i dobór odpowiednich napojów, które szybko ugaszą pragnienie a jednocześnie uzupełnią utracone (m.in. wraz z potem) składniki płynów ustrojowych.

Ciśnienie osmolalne napojów jest dobrym parametrem pomagającym prawidłowo określić ich przydatność do szybkiego uzupełnienia płynów ustrojowych.

W części teoretycznej spotkania wyjaśnimy pojęcie ciśnienie osmolalne. Omówimy wpływ różnych składników żywności na ciśnienie osmolalne płynów. Scharakteryzujemy grupy napojów (izotoniczne, hipotoniczne – wody, napoje typu „light” i hipertoniczne – soki, napoje typu „cola”) pod kątem ich przydatności do uzupełniania niedoborów wody i elektrolitów, w zależności od intensywności wysiłku fizycznego i temperatury otoczenia.

W części praktycznej uczestnicy oznaczą ciśnienie osmolalne wybranych napojów rynkowych i ocenią, jak zawarte w nich składniki wpływają na wartość tego parametru. Zaprojektują i przygotują odpowiednie dla siebie napoje izotoniczne, energetyzujące i o obniżonej kaloryczności. W tym celu zastosują zagęszczony sok owocowy, aromaty, barwniki, witaminy, składniki mineralne, aminokwasy itp.

 

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
16 lat
Dostępne do: 
60 lat
Termin: 
poniedziałek, 26 Wrzesień, 2016 - 15:00
Czas trwania: 
180 minut
Opis skrócony: 
Omówimy ciśnienie osmolalne jako parametr oceniający przydatność napojów do uzupełnienia u ludzi niedoboru wody i elektrolitów. Uczestnicy oznaczą i przeanalizują ciśnienie osmolalne wybranych napojów
Dodatkowe informacje: 
Zapisy od 15 września - e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl, tel. (22) 59-37-004;
Wykonawca
dr inż.
Anna
Sadowska
Wykonawca
dr inż.
Rita
Rakowska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek nr 32