Pierogi z fiżonem. O jedzeniu i języku potomków Polaków w Brazylii
Obecnie w południowych stanach Brazylii żyje ok. 1 miliona osób polskiego pochodzenia. W większości są to potomkowie polskich imigrantów, którzy przybyli do Brazylii pod koniec XIX wieku. W 2015 i 2016 roku prowadziłam badania terenowe we wsiach zamieszkałych w większości przez Brazylijczyków polskiego pochodzenia. Nadal zajmują się oni rolnictwem, choć z biegiem lat wprowadzona przez imigrantów pszenica została zastąpiona modyfikowaną genetycznie soją.
W moich badaniach koncentrowałam się na codziennym życiu potomków Polaków, a zwłaszcza tym co jedzą i co uważają za jedzenie polskie oraz jakim językiem się posługują. Dziś wywodzące się z Polski potrawy traktowane są raczej jako świąteczne, przygotowywane na polonijne festiwale czy wizyty gości z Polski. Na co dzień jada się potrawy „brazylijskie”, a właściwie znane w całej Ameryce Łacińskiej. Z Brazylijczykami polskiego pochodzenia rozmawiałam zazwyczaj po polsku. Podczas wykładu będą mieli Państwo okazję posłuchać polszczyzny potomków Polaków z Brazylii. Jest to dialekt przywieziony przez pierwszych imigrantów, czyli z końca XIX wieku, z obszarów dzisiejszej Polski wschodniej i zachodniej Ukrainy, w którym jest dziś także wiele elementów języka portugalskiego.
Wykład będzie ilustrowany materiałem fotograficznym i filmowym.