Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Spotkanie festiwalowe Sylwetka ciała a dieta

Wyjaśnimy, jak kształt i rozmiar naszego ciała wpływają na naszą psychikę i zachowania a także sposób odżywiania. Pokażemy jak na podstawie wzoru matematycznego można określić typ budowy swojego ciała (somatotyp) i jak dobrać do niego odpowiedni sposób żywienia. Chętnych zaprosimy na pomiary antropometryczne, takie jak np. masa ciała, wzrost, fałdy skórno-tłuszczowe.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 17:00
Spotkanie festiwalowe Owocowy kawior, mrożona piana i …. - poznaj hydrokoloidy w żywności

Część teoretyczna - krótka prezentacja: hydrokoloidy, ich właściwości, funkcje w żywności i ich identyfikacja na etykietach, niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni jako element tzw. kuchni molekularnej.

Część praktyczna: badanie właściwości żelujących i pianotwórczych wybranych hydrokoloidów (ocena sensoryczna i fizykochemiczna), wykonanie m.in. kawioru i piany z soku/kawy/herbaty/mleka jako przykłady ciekawostek kulinarnych z wykorzystaniem hydrokoloidów w kuchni.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 17:00
Spotkanie festiwalowe Na tropie syntetycznych barwników w żywności

Świat wokół nas jest pełen kolorów. Także ten na talerzu. Ale barwa może mieć różne źródła - wiesz o tym? Czy produkt jest piękny z natury, czy może naturze pomógł człowiek? Przekonaj się, czy produkty, które spożywasz zawierają syntetyczne barwniki. Zapraszamy na warsztaty – dowiesz się, co to są barwniki syntetyczne, kto i dlaczego zezwala na ich stosowanie w żywności, jakie barwniki i w których produktach spożywczych wolno stosować, a w których nie, skąd wzięło się pojęcie barwników grupy Southampton, jak czytać etykiety na opakowaniach wyrobów, czy żywność z barwnikami jest bezpieczna, a poza tym z naszą pomocą sprawdzisz, czy ta piękna barwa na talerzu i w szklance (napoje, wyroby cukiernicze, galaretki, kisiele, budynie…) to natura czy „numer E”!
Część teoretyczna: krótka prezentacja multimedialna: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, nowe dowody naukowe, opinie i ocena EFSA.
Cześć praktyczna: analityczne wykrywanie obecności syntetycznych barwników w produktach, m in. w napojach, wyrobach cukierniczych, galaretkach, deserach itp.; rozdział mieszaniny barwników za pomocą chromatografii bibułowej; analiza informacji zamieszczonych na etykiecie produktów rynkowych – wykaz składników i identyfikacja barwników.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 17:00