Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Żywność - jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowania produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Żywność - jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowania produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Lekcja rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia truskawek. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | W krainie owocowych i warzywnych opakowań |
Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania przybliżona zostanie tematyka „opakowań jadalnych” – składniki wykorzystywane w ich produkcji, właściwości oraz możliwości zastosowania w przemyśle spożywczym. W drugiej części zajęć uczniowie porównają wybrane cechy sensoryczne (m. in. smak, barwa, zapach) wybranych „opakowań jadalnych”. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Bajeczne chipsy z owoców i warzyw |
Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania omówione zostaną metody suszenia stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw. W drugiej części zajęć uczniowie porównają właściwości sensoryczne (smak, barwa, zapach) wybranych suszy owocowych i warzywnych otrzymanych różnymi metodami suszenia. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Wypieki kolorowane |
Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania omówione zostaną sposoby przygotowywania wypieków. W drugiej części zajęć uczniowie porównają właściwości sensoryczne (smak, barwa, zapach) wybranych wypieków z różnymi dodatkami. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Czy wiemy w czym jemy? |
Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dotycząca tego jak świat by wyglądał bez opakowań (film) oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności. |
technika i technologia |
|
Spotkanie festiwalowe | Opracowywanie schematów produkcji żywności |
Warsztaty rozpocznie wprowadzenie dotyczące tradycji przedstawiania na schematach koncepcji produkcji żywności. Zostaną przedstawione przykłady opracowań studenckich zespołów obrazujące fragmentarycznie koncepcje schematycznego przedstawiania produkcji żywności. Schematy są opracowywane zgodnie z tradycjami występującymi w danych branżach produkcji, przesłankami występującymi w normach lub firmach wykorzystujących tą postać opracowań. Wykorzystując system komputerowego wspomagania projektowania (ang. /CAD - //Computer Aided Design/) uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka rodzajów schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego. Osoby pragnące czynie skorzystać z warsztatów powinny znać podstawy obsługi komputera, a w szczególności przydatna byłaby znajomość obsługi aplikacji graficznych. Zajęcia warsztatowe zostaną przeprowadzone w warunkach wydziałowej sali komputerowej (WNoŻ, SGGW w Warszawie) z wykorzystaniem stanowisk komputerowych z zainstalowany systemem komputerowego wspomagania projektowania (CAD). |
technika i technologia |
|