Produkty spożywcze okiem chemika

Numer: 
636

Podczas wykładu z pokazem uczniowie dowiedzą się, jakie są podstawowe składniki odżywcze w produktach spożywczych. Omówione zostaną ich wszystkie rodzaje oraz funkcje, jakie spełniają w ludzkim organizmie. Zainteresowani będą mogli zobaczyć doświadczenia chemiczne potwierdzające ich obecność w różnych produktach, np. wykrywanie białka w twarogu, glukozy w soku czy skrobi w ziemniaku.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 27 Września, 2018 - 10:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się, jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Zobaczą doświadczenia chemiczne w celu ich identyfikacji, np. obecność białka w twarogu, glukozy w soku.
Wykonawca
dr
Sylwia
Noga
Miejsce spotkania: 
Freta 16
00-227 Warszawa