Jedzenie a koncepcje zdrowia. Problem medykalizacji żywności

Numer: 
191

Od najdawniejszych czasów wierzono, że żywność ma właściwości lecznicze: spożywanie określonych produktów może pomóc w zwalczaniu pewnych chorób. Ten sposób myślenia był zazwyczaj odzwierciedleniem wierzeń na temat tego, jak istnieje świat i jakie prawa nim rządzą oraz jakie miejsce zajmuje w nim człowiek. We współczesnych społeczeństwach, w których tak wielką wagę przywiązuje się do dbałości o zdrowie i sprawność fizyczną ciała ludzkiego, także zwracamy uwagę na prozdrowotne właściwości żywności. Jednak źródłem wiedzy o tym, co "zdrowe" jest nie tylko wiedza potoczna, tradycja i doświadczenie, ale również doniesienia naukowe czy reklama. Podczas wykładu przyjrzymy się bliżej dawnym i współczesnym wierzeniom na temat związków między jedzeniem a zdrowiem, a także poznamy zjawisko "medykalizacji żywności" - wykorzystywania odniesień do ideału zdrowego i pięknego ciała w reklamowaniu produktów spożywczych.

Typ spotkania: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 27 Września, 2018 - 17:00
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Podczas wykładu poznamy zjawisko "medykalizacji żywności" - wykorzystywania odniesień do ideału zdrowego i pięknego ciała w reklamowaniu produktów spożywczych.
Wykonawca
dr
Agnieszka
Maj
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
Budynek 4, sala 1.