Czy szczęście może być ukryte w żywności?
Spotkanie będzie poświęcone tematyce składników odżywczych zawartych w żywności, które mogą wpływać na hormony i poczucie szczęścia u człowieka. Szczególna uwaga poświęcona zostanie takim składnikom jak: niektóre aminokwasy (np. tryptofan), magnez, kwasy omega 3 i innym. Zostaną także zaprezentowane produkty spożywcze bogate w te związki. To, co spożywamy, nie tylko wpływa na zdrowie fizyczne, ale także funkcjonowanie psychiczne. Badania wskazują, że odpowiednio dobrane produkty spożywcze mogą polepszać funkcjonowanie psychiczne człowieka, zwłaszcza wpływać na hormony i poczucie szczęścia. Powszechnie panuje przekonanie, że czekolada poprawia nastrój i wpływa na poczucie szczęścia. Odwołując się do dowodów naukowych, zweryfikujemy ten pogląd podczas wykładu. Warto jednak pamiętać, że jest wiele produktów, które wpływać mogą na hormony szczęścia u człowieka. Podczas zajęć przekazane zostaną praktyczne wskazówki wybierania i łączenia różnych produktów spożywczych tak, aby miały one pozytywny wpływ na hormony szczęścia u człowieka.