Smaki i zapachy żywności

Numer: 
781

Celem warsztatów jest przedstawienie sposobu analizy sensorycznej produktów spożywczych. W trakcie warsztatów uczestnicy zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, dzięki którym będą w stanie okreslić swoje możliwości rozróżniania czterech podstawowych smaków. Dodatkowo uczestnicy będą odgadywać zapachy próbek żywnościowych i będą mogli również określić swoje predyspozycje do rozróżniania nut zapachowych wybranych produktów spożywczych. Ponadto uczestnicy warsztatów wezmą udział w teście konsumenckim oraz w profesjonalnej sesnorycznej analizie profilowej dwóch produktów spożywczych. Po przeporwadzonych analizach wspólnie zostaną omówione uzyskane wyniki testów.

 

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
wtorek, 24 Września, 2019 - 10:30
czwartek, 26 Września, 2019 - 10:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Podczas warsztatów uczniowie będą mieli możliwość uczestniczenia w testach odgadywania smaków i zapachów, ocenie konsumenckiej oraz profilowej analizie sensorycznej wybranych produktów spożywczych.
dr inż.
Dorota
Derewiaka
dr inż.
Marta
Ciecierska
dr hab.
Ewa
Majewska
dr hab.
Jolanta
Kowalska
dr inż.
Aleksandra
Jedlińska
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Budynek 34