Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. J. Kielanowskiego PAN

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Stres oksydacyjny – przyjaciel czy wróg?

Celem eksperymentu będzie analiza bakterii bytujących w naszej jamie ustnej. W tym celu na szalki Petriego zostanie pobrany wymaz z ust każdego z uczestników szkolenia  i wysiany posiewem redukcyjnym na szalki Petriego z odpowiednim podłożem wzrostowym dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Następnie wyrośnięte kolonie zostaną pobrane ezą i wyizolowane przez uczestników za pomocą specjalnych zestawów do izolacji DNA plazmidowego.  Otrzymany DNA zostanie poddany działaniu różnych czynników abiotycznych lub biotycznych, czyli tzw. stresowi oksydacyjnemu, który powinien uszkodzić DNA w sposób widzialny. Uzyskane próbki DNA zostaną puszczone na żelu agarozowym i zanalizowane jakościowo i ilościowo w świetle lampy UV. Na podstawie otrzymanych obrazów prążków odpowiednich szczepów bakterii będziemy mogli określić, czy i jaki czynnik zadziała na bakterie korzystnie lub nie, powodując u niej nasilenie lub osłabienie stresu oksydacyjnego.

Każdy z uczestników dostanie certyfikat uczestnictwa w zajęciach oraz zdjęcie żelu agarozowego na pamiątkę.

  • pon., 2019-09-23 09:00
  • wt., 2019-09-24 09:00
Lekcja festiwalowa Stres oksydacyjny – przyjaciel czy wróg?

Celem eksperymentu będzie analiza bakterii bytujących w naszej jamie ustnej. W tym celu na szalki Petriego zostanie pobrany wymaz z ust każdego z uczestników szkolenia  i wysiany posiewem redukcyjnym na szalki Petriego z odpowiednim podłożem wzrostowym dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Następnie wyrośnięte kolonie zostaną pobrane ezą i wyizolowane przez uczestników za pomocą specjalnych zestawów do izolacji DNA plazmidowego.  Otrzymany DNA zostanie poddany działaniu różnych czynników abiotycznych lub biotycznych, czyli tzw. stresowi oksydacyjnemu, który powinien uszkodzić DNA w sposób widzialny. Uzyskane próbki DNA zostaną puszczone na żelu agarozowym i zanalizowane jakościowo i ilościowo w świetle lampy UV. Na podstawie otrzymanych obrazów prążków odpowiednich szczepów bakterii będziemy mogli określić, czy i jaki czynnik zadziała na bakterie korzystnie lub nie, powodując u niej nasilenie lub osłabienie stresu oksydacyjnego.

Każdy z uczestników dostanie certyfikat uczestnictwa w zajęciach oraz zdjęcie żelu agarozowego na pamiątkę.

  • pon., 2019-09-23 09:00
  • wt., 2019-09-24 09:00
Spotkanie festiwalowe Tolerancja w przewodzie pokarmowym

W układzie pokarmowym dochodzi do kontaktu z ogromną liczbą antygenów pokarmowych, a drobnoustroje chorobotwórcze muszą być natychmiast odróżniane od bakterii
symbiotycznych i białek pokarmowych. Układ odpornościowy przewodu pokarmowego musi więc pozostawać w stanie równowagi umożliwiającym rozpoznawanie i eliminację zagrożeń
oraz aktywne utrzymanie tolerancji. Czym jest tolerancja w układzie pokarmowym? Jakie mechanizmy są za nią odpowiedzialne i jakie jest jej znaczenie dla organizmu? Dlaczego
bakterie naturalnie zasiedlające przewód pokarmowy nie wywołują reakcji immunologicznej?

Nauki biologiczne
  • wt., 2019-09-24 15:00