zdrowie i medycyna

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Spotkanie festiwalowe O czym naprawdę mówią reklamy leków?

Słuchaczom zostaną przybliżone zagadnienia związane z biodostępnością substancji farmakologicznie czynnych oraz związane z czynnikami determinującymi losy leku w ustroju. Przeanalizowane zostaną sformułowania pojawiające się często w reklamach preparatów dostępnych w aptekach i okaże się czego rzeczywiście one dotyczą i jakie procesy działania opisują.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 15:30
Spotkanie festiwalowe Niepełnosprawność a prokreacja. Wolno czy Nie!

 Czy społeczeństwo jest przygotowane do prokreacji osób niepełnosprawnych?  Czy Państwo jest przygotowane do prokreacji osób niepełnosprawnych? Dalsze rozważania będą koncentrować się  na względach zdrowotnych par niepełnosprawnych przygotowujących się do prokreacji. Pozwoli to określić potrzeby tych osób w różnych kwestiach takich jak finansowe, mieszkaniowe, zawodowe. Świadomość podejmowanych decyzji  powinna skutkować dobrym przygotowaniem do ciąży, porodu i połogu u osób z dysfunkcjami wzroku, słuchu, ruchu oraz niepełnosprawnością intelektualną.

zdrowie i medycyna
  • czw., 2017-09-28 18:00
Spotkanie festiwalowe Tkanka tłuszczowa jako dziesiąty układ narządów

Tkankę tłuszczową należy obecnie uważać za odrębny układ narządów. Na układ ten składają się poszczególne elementy tkanki tłuszczowej w różnych okolicach ciała, zwane depozytami. Na wykładzie zostanie omówiona budowa anatomiczna, mikroskopowa oraz czynność fizjologiczna tkanki tłuszczowej. Zostanie także przedstawiona rola tkanki tłuszczowej w patogenezie chorób cywilizacyjnych: cukrzycy typu 2 i miażdżycy.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 16:30
Spotkanie festiwalowe Skąd się bierze postęp w medycynie?

Kilka słów o metodologii badań naukowych w medycynie. Skąd się biorą nowe metody leczenia, jak poznajemy naturę różnych schorzeń oraz co różni medycynę współczesną od tej z przełomu XIX/XX wieku. Spotkanie będzie poświęcone rozważaniom nad naukowymi podstawami rozwoju medycyny. Czy medycyna jest nauką? Czy medycyna to wyłącznie praktyka, czy może istnieją także teorie medyczne? Czym jest wyjaśnianie i rewizja wiedzy i jaki ma to wpływ na postęp który obserwujemy w medycynie?

zdrowie i medycyna
  • czw., 2017-09-28 16:00
Spotkanie festiwalowe Komórki macierzyste w medycynie regeneracyjnej - rzeczywistość czy fikcja

Obecnie obserwujemy gwałtowny rozwój medycyny regeneracyjnej opartej na zastosowaniu komórek macierzystych. W ciągu ostatnich kilkunastu lat bardzo intensywnie opracowywano procedury umożliwiające bezpieczne i wydajne pozyskiwanie oraz efektywne namnażanie mezenchymalnych komórek macierzystych (mesenchymal stem cells, MSC) dla przyszłych zastosowań w badaniach czy też terapiach klinicznych.

Równocześnie, liczne badania potwierdziły terapeutyczną skuteczność MSC opartą na ich zdolności do wydzielania aktywnych substancji czy też modulowania systemu obronnego organizmu do którego zostały wprowadzone (działanie sekrecyjne i immunomodulujące). Niestety szybka komercjalizacja takiego leczenia nie zawsze poparta jest wiedzą podstawową i przeprowadzana zgodnie z zasadami „medycyny opartej na faktach" (ang. evidence based medicine).

Czy komórki macierzyste pozyskane z krwi pępowinowej są takie same jak ze szpiku? Czy komórki izolowane ze szpiku działają tak samo, jak te pozyskane z tkanki tłuszczowej? Czy obecnie dostępna terapia komórkowa jest terapią regeneracyjną? Na te i podobne pytania postaramy się odpowiedzieć w oparciu o nasze przedkliniczne badania oraz pierwsze doświadczenia kliniczne.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 13:30
Lekcja festiwalowa Zapachy i smaki żywności

Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów  z zasadami przeprowadzania testów sensorycznych żywności. W pierwszej kolejności uczniowe zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, które wskażą czy uczniowie mają predyspozycje do odpowiedniej oceny smaku produktów spożywczych. W trakcie drugiej części uczniowie będą mieli możliwość zastosowania aromatów spożywczych używanych w trakcie produkcji żywności. Zadanie to będzie polegało na dodatku aromatów do produktu i sprawdzenie czy jego smak i zapach są akceptowalne i pożądane przez konsumentów. W trakcie trzeciej części warsztatów uczniowie będą mieli możliwość poddać się testom na rozpoznawanie konkretnych aromatów używanych w przetwórstwie żywności. 

 

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 10:00
  • czw., 2017-09-28 10:30
Spotkanie festiwalowe Od poczęcia do narodzin - rozwój i narodziny człowieka.

Od poczęcia do narodzin - rozwój i narodziny człowieka , jak pomoc człowiekowi w przyjściu na świat.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 16:00
Spotkanie festiwalowe SPOTKANIE ODWOŁANE Choroby rzadkie - osiem tysięcy zagadek medycznych

Celem wykładu jest przybliżenie zagadnienia chorób rzadkich i ich szczególnej sytuacji w systemie ochrony zdrowia.

Choroby rzadkie to schorzenia, które występują nie częściej niż raz na dwa tysiąc osób. Wiele z nich uwarunkowanych genetycznie, a ich przebieg jest ciężki i często przewlekły. Połowa z nich ujawnia w wieku dziecięcym. Problemem pacjentów z chorobami rzadkimi jest przede wszystkim mała wiedza na temat ich choroby. Proces diagnozy często trwa latami, dlatego nazywany jest odyseją diagnostyczną. Dla większości chorych nie ma żadnego leczenia, dla niektórych opracowane zostały tzw. leki sieroce, które bywają bardzo drogie. Nietypowe objawy powodują, że chorzy doświadczają trudności nie tylko w uzyskaniu opieki medycznej, ale także odpowiedniego wsparcia społecznego.

Obecnie znamy już około ośmiu tysięcy takich chorób; na niektóre z nich choruje tylko kilka osób w Polsce, na inne – kilka tysięcy. W sumie wedle szacunków dotykają one od 6% do 8% populacji, a to oznacza, że w Polsce na choroby rzadkie w Polsce może chorować nawet 2,3-3 mln osób. Skala problemu porównywalna jest więc z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 17:00
Spotkanie festiwalowe Istota świadomości

“Myślę, więc jestem”. Co po 400 latach rozwoju nauki i technologii możemy powiedzieć o słynnym cytacie filozoficznym Kartezjusza? Czym różni się świadomość ludzi i zwierząt? Czy stan śpiączki całkowicie wyłącza naszą świadomość? Czy możemy śledzić ludzkie myśli z wykorzystaniem interface’ów mózg-komputer? Czy nauki ścisłe mogą formalnie opisać stan świadomości? 

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 17:00
Spotkanie festiwalowe Profil polskiego pacjenta z wirusowym zapaleniem wątroby typu C

Spotkanie ma na celu przybliżenie zakażenia HCV, dróg przenoszenia i czynników ryzyka transmisji. W trakcie spotkania poruszone zostaną takie kwestie jak: epidemiologia w Polsce i na świecie, nowe strategie testowania, gdzie można wykonać test.

Kto powinien wykonać test?

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 18:00
Lekcja festiwalowa Słyszalne i niesłyszalne fale akustyczne

Czy wszystkie fale akustyczne słyszy człowiek?  Jak można wykorzystać dźwięki niesłyszalne? Jak analizować dźwięki słyszalne?

zdrowie i medycyna
  • czw., 2017-09-28 12:00
Spotkanie festiwalowe Zdrowe kolory, czyli barwniki roślinne dla zdrowia i urody

Często słyszymy, że należy „jeść kolorowo”. Takie zalecenie pojawia się wielokrotnie obok wytycznych dotyczących częstego jedzenia owoców i warzyw dla zachowania zdrowia. Wiadomo, że pięć porcji tych produktów dziennie daje większe szanse uniknięcia udaru, cukrzycy czy niektórych rodzajów nowotworów. Ile osób zastanawia się jednak, co kolory mają wspólnego ze zdrowiem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba przyjrzeć się temu, skąd bierze się kolor jedzenia, i co wpływa na jego intensywność. Tym właśnie zajmiemy się podczas naszego pokazu. Opowiemy o tym, skąd bierze się fioletowy, żółty, czerwony czy intensywnie zielony kolor warzyw i owoców. Pokażemy, jak może się zmieniać w zależności od tego, z czym połączymy nasze warzywo czy owoc, np. dlaczego warto skropić cytryną surówkę z kapusty. Dowiecie się, dlaczego właściwie warto jeść kolorowo, jaki kolor naszego jedzenia może najbardziej wspomóc pracę naszego serca, poprawić wzrok i zachować urodę. Porozmawiamy o antocyjanach, karotenoidach i betalainach, i o tym, czemu warto się z nimi zaprzyjaźnić, oraz dlaczego nie wszystkie barwniki spożywcze oznaczone jako E są czymś, czego należy unikać.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 09:00
  • sob., 2017-09-23 10:00
  • sob., 2017-09-23 11:00
Spotkanie festiwalowe Starzenie skóry - fakty i mity

Starzenie skóry człowieka to proces nieuchronny, związany z postępującym wraz z wiekiem starzeniem się całego organizmu.

Naturalnym pragnieniem każdego z nas jest zachowanie do późnego wieku zdrowia i dobrej kondycji, a także urody. Kto z nas nie marzy o wiecznej młodości? Kto z nas nie chciałby posiąść tajemnicy nieskończonego piękna? Czy wg najnowszej nauki procesy starzenia możemy spowolnić lub zatrzymać?

Odpowiedź jest jedna: na razie starzenia nie umiemy zatrzymać. Jest także jednak i dobra wiadomość - procesy te możemy znacznie opóźnić tak, by długo móc cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją oraz urodą.

Wykład będzie dotyczył najnowszych osiągnięć naukowych badających przyczyny starzenia skóry człowieka, zostaną także przedstawione aktualne dostępne metody zapobiegania starzeniu.

Przedstawione będą czynniki genetyczne, środowiskowe i inne wpływające na przebieg i tempo starzenia skóry człowieka i odpowiem na pytanie, co możemy zmienić w naszym życiu, aby ten niechciany proces spowolnić.

Odpowiem także na pytanie, czy odpowiednio skomponowana dieta oraz styl życia mogą wpłynąć na poprawę wyglądu naszej skóry oraz opóźnić proces jej starzenia.

Rozprawimy się również z mitami dotyczącymi składu kosmetyków i ich potencjalnego działania, aby stać się rozważnym konsumentem.

Na koniec wskażę, jaka jest przyszłość i kierunki badań prowadzące do jak najskuteczniejszego opóźniania objawów starzenia skóry.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-30 09:30
Spotkanie festiwalowe Sylwetka ciała a dieta

Wyjaśnimy, jak kształt i rozmiar naszego ciała wpływają na naszą psychikę i zachowania a także sposób odżywiania. Pokażemy jak na podstawie wzoru matematycznego można określić typ budowy swojego ciała (somatotyp) i jak dobrać do niego odpowiedni sposób żywienia. Chętnych zaprosimy na pomiary antropometryczne, takie jak np. masa ciała, wzrost, fałdy skórno-tłuszczowe.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 17:00
Spotkanie festiwalowe Profilaktyka chorób nowotworowych – jak uchronić się przed rakiem?

Uczestnicy zostaną zapoznani z czynnikami ryzyka zwiększającymi prawdopodobieństwo choroby nowotworowej – charakterystyką tych czynników oraz konsekwencjami narażenia. Podczas zajęć zostaną przedstawione najnowsze zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem dotyczące prewencji chorób nowotworowych. Uczestnicy zajęć otrzymają publikację pt. „12 sposobów na zdrowie” wydaną na podstawie tych zaleceń. Zajęcia będą okazją do skonsultowania nawyków zdrowotnych ze specjalistami zajmującymi się zapobieganiem chorób nowotworowych. W szczególności osoby palące papierosy będą mogły skorzystać na koniec zajęć z badania smokolizerem, urządzeniem badającym ilość tlenku węgla w wydychanym powietrzu. Osoby chcące przestać palić papierosy będą mogły skorzystać z porady specjalisty z Poradni Pomocy Palącym działającej przy Instytucie – Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, a także zapisać się na indywidualną wizytę.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 16:00
Spotkanie festiwalowe Krople i maści genowe do oczu

Trwają intensywne badania z zakresu poszukiwania postaci leków genowych użytecznych w leczeniu chorób oczu, w tym również przywracania wzroku u osób niewidzących. Terapia genowa i współczesna farmacja stosowana proponują innowacyjne rozwiązania dla klinik  okulistycznych. Możliwym staje się uzyskiwanie preparatów kropli do oczu, maści do oczu zawierających terapeutyczne geny przywracające wzrok. Duże zainteresowanie budzą preparaty oparte na rekombinowanych wektorach wirusowych AAV.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 09:00
  • sob., 2017-09-23 10:00
  • sob., 2017-09-23 11:00
Spotkanie festiwalowe Pielęgniarstwo Kliniczne Zawodem Przyszłości

W ramach spotkania zapraszamy do zwiedzenia bazy dydaktycznej oraz zapoznania się ze sprzętem medycznym służącym do praktycznej nauki zawodu pielęgniarki/pielęgniarza. W trakcie zajęć opowiemy o specyfice pielęgniarstwa klinicznego, co go wyróżnia i jakie są standardy pielęgniarskiej praktyki klinicznej.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 11:00
Spotkanie festiwalowe Dlaczego niektórzy sportowcy tracą medale dopiero 10 lat po użyciu dopingu?

W ostatnich latach ujawniono wiele afer dopingowych dotyczących także gwiazd światowego sportu. Przypadki Armstronga, Szarapowej czy też niedopuszczenie do udziału w igrzyskach olimpijskich rosyjskich lekkoatletów dowodzą, że walka z dopingiem staje się coraz skuteczniejsza. Wpłynęły na to m.in. zmiany przepisów antydopingowych i rozszerzenie definicji dopingu, wprowadzone przez Światową Agencję Antydopingową (WADA). Od 2004 roku, walka z dopingiem nie ogranicza się wyłącznie do badań laboratoryjnych próbek biologicznych sportowców. 

Otwarty charakter listy substancji i metod zabronionych, mający na celu zniechęcenie do poszukiwania nowych form wspomagania farmakologicznego, coroczna aktualizacja listy, prawo antydopingowe działające do 10 lat wstecz, z roku na rok nowocześniejsza aparatura analityczna i czulsze metody identyfikacji zabronionych substancji w próbkach biologicznych, zwiększenie ilości kontroli antydopingowych w okresie „poza zawodami”, czy nadzorowany przez WADA program „ADAMS Whereabouts”, dzięki któremu najlepsi sportowcy świata nie mogą unikać badań „chowając się” przed kontrolerami powodują, że dziś coraz trudniej oszukiwać w sporcie. Dodatkowo wiele państw wprowadza jeszcze surowsze niż ogólnoświatowe przepisy regulacje prawne związane ze stosowaniem dopingu, w tym także karne, uznając doping za problem ogólnospołeczny.

Systematyczna realizacja opracowanego przez WADA Światowego Programu Zwalczania Dopingu przynosi pożądane skutki. Jednak z uwagi na złożone reguły obowiązujące w walce z dopingiem w sporcie, zdarza się, że nie wszystkie przypadki dyskwalifikacji sportowców są zrozumiałe dla kibiców.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-30 14:00
Spotkanie festiwalowe Oko a dzieło sztuki

Wielu artystów cierpiało na choroby oczu i zmiany zachodzące w oku związane z wiekiem. Miało to niewątpliwy wpływ na sposób komponowania i konstruowania ich dzieł. Temat zostanie omówiony na przykładzie twórczości wybranych, wybitnych artystów - malarzy.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 16:00
Spotkanie festiwalowe Czyje zdrowie jest publiczne?

O miejscu i roli zdrowia publicznego w systemie ochrony zdrowia w Polsce. Jeżeli chcesz dowiedzieć się dlaczego należy edukować rodziców, którzy nie chcą szczepić swoich dzieci, jaki wpływ na zdrowie człowieka ma smog i dlaczego organizacja systemu ochrony zdrowia w Polsce wpływa tylko w 10% na zdrowie Polaków – zapraszamy na wykład.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 16:00
Spotkanie festiwalowe Zdrowie i choroba w społeczneństwach tubylczych Ameryki Łacińskiej

"Choroba" i "zdrowie" są to kategorie, które nie we wszystkich społecznościach i kulturach rozumiane są tak samo. W społeczeństwach tubylczych zdrowie łączy się z pojęciem szczęścia, z życiem w równowadze. Równowaga wyznaczana jest przez normy i wartości danej kultury. Choroba bywa wywoływana czynnikami nadprzyrodzonymi, a często tylko nimi. Na przykładach kilku ludów indiańskich pochodzących z Amazonii, Andów oraz Meksyku przyjrzymy się temu, czym w tych kulturach jest choroba oraz jak wygląda jej leczenie. 

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 15:00
Spotkanie festiwalowe Czy na pewno wiemy jak zostać matką i ojcem?

Współczesny człowiek mimo zmian społecznych nadal uznaje, że najwyższym dobrem jest rodzina. Jednak tempo życia jakiemu ulegamy nastręcza nam trudności z podjęciem decyzji o posiadaniu potomstwa. Odwlekanie czasu prokreacyjnego przez  młode pary na okres po 30 roku życia skutkuje tym, że mają one trudności z zajściem w ciążę, ale też z jej donoszeniem do terminu porodu. Przedstawimy model postępowania ułatwiający przygotowanie się do prokreacji.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2017-09-29 18:00
Spotkanie festiwalowe Pierwsza pomoc - naucz się ratować!

To krótkie zajęcia praktyczne, na których nauczysz się, jak udzielić pierwszej pomocy. Przećwiczysz uciśnięcia klatki piersiowej, użycie automatycznego defibrylatora oraz dowiesz się, jak skutecznie wezwać pomoc. Dowiesz się, co zrobić gdy ktoś się zakrztusi, skaleczy lub oparzy. Szybko i praktycznie zdobędziesz wiedzę, która może komuś uratować ludzkie życie.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 17:00
Spotkanie festiwalowe O depresji: in memoriam prof. Jerzy Vetulani

Depresja to choroba mózgu. Chorzy mówią:

"Jakby mi ktoś prąd wyłączył"

"To zjazd, który zaczyna sie w dołku a kończy przepaścią"

"Czuję wokół siebie pustkę"

"Jestem nic nie warta"

"Marzę, żeby zasnąć i się nie obudzić"

Na depresję choruje 350 mln osób na świecie. W Europie depresja dotyka jedną osobę na 25. Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja jest główną przyczyną miliona samobójstw rocznie. W ostatnich dekadach zgromadzono wiele informacji na temat tego, co dzieje się w mózgu u chorych na depresję i jak zmiany w mózgu powodują objawy choroby.

Obecnie podstawową metodą leczenia depresji jest farmakoterapia za pomocą leków przeciwdepresyjnych. Prof. Vetulani w swych badaniach wykazał, jak leki przeciwdepresyjne wpływają na neuroprzekaźniki mózgowe, takie jak noradrenalina i serotonina i w jaki sposób korygują zaburzoną czynność mózgu w depresji. Psychoterapia jest ważnym sposobem leczenia depresji i istotnie wspomaga leczenie farmakologiczne, ale nie zawsze może je zastąpić. W ciężkich i lekoopornych depresjach skuteczna jest terapia elektrowstrząsowa.  A czy na horyzoncie pojawiają się nowe terapie?

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-30 17:00
Spotkanie festiwalowe Kiedy "zaburzenia pamięci" nie są zaburzeniami pamięci?

Procesy fizjologicznego starzenia się dotykają również funkcji poznawczych, przede wszystkim procesów pamięciowych. Wzrost liczby pacjentów z rozpoznanym otępieniem oraz medialne popularyzowanie wiedzy o tym  zjawisku,  sprawia, że wiele osób traktuje trudności poznawcze, związane  z wiekiem jako objawy chorobowe, np. choroby Alzheimera. Większość z typowych skarg na „kiepską pamięć” nie ma jednak nic wspólnego z zaburzeniami pamięci epizodycznej, które dominują w obrazie klinicznym j wielu otępień. To pogorszenie pamięci wynika najczęściej z naturalnego starzenia się oraz powszechnych u ludzi starszych zaburzeń emocjonalnych. 

Wiele osób, mimo iż zauważa u siebie fizyczne zmiany wynikające ze starzenia się, nie akceptuje faktu, że mózg, podobnie jak inne organy, również ulega takiemu procesowi. Towarzyszy temu często frustracja, nieskuteczne poszukiwanie farmakologicznych i pozafarmakologicznych metod cofnięcia zaburzeń oraz niepokój, który dodatkowo, wtórnie może wpłynąć na pogorszenie sprawności poznawczej.

Celem wykładu jest przybliżenie specyfiki trudności pamięciowych związanych z wiekiem, w odróżnieniu od stanów spowodowanych chorobą mózgu.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 12:00
Lekcja festiwalowa Cukier – z czym to się je

Cukier – co to oznacza. Gdzie ukrywa się cukier. Z czym wiąże się zdrowe odżywianie… to i jeszcze więcej dowiecie się podczas lekcji festiwalowej. Celem zajęć jest wprowadzenie uczestników w tematykę zdrowego odżywiania ze szczególnym uwzględnieniem cukru i jego ukrytych źródeł. Obalimy też mity związane z żywieniem krążące w mediach

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 09:00
  • śr., 2017-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Światełko w tunelu czyli jak uratować życie?

Naucz się odpowiednio reagować w sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia, poznając zasady pierwszej pomocy. Podczas tych warsztatów, uczestnicy Festiwalu Nauki zapoznają się z podstawowymi zabiegami ratującymi ludzkie życie. Zostaną poruszone zagadnienia postępowania w stanach nagłych, jak np.: zawał serca, reakcje alergiczne, udar, i inne.

zdrowie i medycyna
  • pon., 2017-09-25 09:00
  • pon., 2017-09-25 11:00
  • pon., 2017-09-25 13:00
Spotkanie festiwalowe Czy choroba Parkinsona może zaczynać się w jelitach?

Najnowsze doniesienia wskazują, że objawy choroby Parkinsona mogą zależeć od rodzaju flory bakteryjnej żyjącej w naszym jelicie. Do tej pory większość badań nad tą chorobą skupiała się na procesach zachodzących w mózgu, a zwłaszcza na procesach odpowiedzialnych za obumieranie neuronów istoty czarnej - struktury odpowiadającej za koordynację ruchową.

Okazuje się jednak, że nasze dotychczasowe spojrzenie na chorobę Parkinsona mogło być błędne, gdyż prawdopodobnie główną przyczyną tej choroby mogą być zaburzenia jelitowe wywołane przez nieprawidłową mikroflorę. Już kilka lat temu naukowcy zauważyli, że parkinsonicy często cierpią na zaparcia, a także inne zaburzenia trawienne; problemy te pojawiają się długo przed wystąpieniem pierwszych objawów choroby.

Istnieją również dowody, że osoby z chorobą Parkinsona mają inny skład flory jelitowej niż osoby zdrowe, jednakże nie wiadomo, czy zaburzenia te są przyczyną czy skutkiem choroby. Nie wiadomo chociażby, co powoduje zmiany mikroflory przewodu pokarmowego, teoretycznie może to być zarówno niewłaściwa dieta, jak i problemy trawienne. Chociaż dopiero zaczynamy rozumieć jak ważne znaczenie dla naszego zdrowia mają bakterie zamieszkujące nasze organizmy, być może odkrycia te pomogą w przyszłości łatwiej i wcześniej diagnozować chorobę Parkinsona raz pozwolą stworzyć lepiej ukierunkowane leczenie.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-30 11:00
Spotkanie festiwalowe Na tropie syntetycznych barwników w żywności

Świat wokół nas jest pełen kolorów. Także ten na talerzu. Ale barwa może mieć różne źródła - wiesz o tym? Czy produkt jest piękny z natury, czy może naturze pomógł człowiek? Przekonaj się, czy produkty, które spożywasz zawierają syntetyczne barwniki. Zapraszamy na warsztaty – dowiesz się, co to są barwniki syntetyczne, kto i dlaczego zezwala na ich stosowanie w żywności, jakie barwniki i w których produktach spożywczych wolno stosować, a w których nie, skąd wzięło się pojęcie barwników grupy Southampton, jak czytać etykiety na opakowaniach wyrobów, czy żywność z barwnikami jest bezpieczna, a poza tym z naszą pomocą sprawdzisz, czy ta piękna barwa na talerzu i w szklance (napoje, wyroby cukiernicze, galaretki, kisiele, budynie…) to natura czy „numer E”!
Część teoretyczna: krótka prezentacja multimedialna: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, nowe dowody naukowe, opinie i ocena EFSA.
Cześć praktyczna: analityczne wykrywanie obecności syntetycznych barwników w produktach, m in. w napojach, wyrobach cukierniczych, galaretkach, deserach itp.; rozdział mieszaniny barwników za pomocą chromatografii bibułowej; analiza informacji zamieszczonych na etykiecie produktów rynkowych – wykaz składników i identyfikacja barwników.

zdrowie i medycyna
  • śr., 2017-09-27 17:00
Lekcja festiwalowa Dlaczego bije nasze serce?

Jak pracuje serce, co wpływa na jego pracę? Jak można to ocenić i jak dbać aby długo nam służyło.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2017-09-29 09:00
Spotkanie festiwalowe Krople i maści genowe do oczu-zajęcia praktyczne

W obecnym czasie prowadzone są intensywne badania nowej postaci leków genowych użytecznych np. w leczeniu chorób oczu, a także przywracania wzroku u osób niewidzących. Terapia genowa i współczesna farmacja stosowana proponują innowacyjne rozwiązania dla klinik  okulistycznych. Możliwym staje się uzyskiwanie preparatów kropli do oczu, maści do oczu zawierających terapeutyczne geny przywracające wzrok. Duże zainteresowanie budzą preparaty oparte na rekombinowanych wektorach wirusowych AAV. Proponujemy ćwiczenia praktyczne  gdzie zapoznamy ze strukturą procedur przygotowania genowego preparatu do oczu.

zdrowie i medycyna
  • sob., 2017-09-23 09:00
  • sob., 2017-09-23 10:00
  • sob., 2017-09-23 11:00
Lekcja festiwalowa Rusz Serce- Ty też potrafisz

Przygotujemy uczniów do udzielania pierwszej pomocy i resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Zapoznamy z zasadami udzielania pierwszej pomocy i zmniejszymy lęk odczuwany w sytuacjach nagłych, w stanach zagrożenia życia.

zdrowie i medycyna
  • pt., 2017-09-29 10:00
Spotkanie festiwalowe Owocowy kawior, mrożona piana i …. - poznaj hydrokoloidy w żywności

Część teoretyczna - krótka prezentacja: hydrokoloidy, ich właściwości, funkcje w żywności i ich identyfikacja na etykietach, niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni jako element tzw. kuchni molekularnej.

Część praktyczna: badanie właściwości żelujących i pianotwórczych wybranych hydrokoloidów (ocena sensoryczna i fizykochemiczna), wykonanie m.in. kawioru i piany z soku/kawy/herbaty/mleka jako przykłady ciekawostek kulinarnych z wykorzystaniem hydrokoloidów w kuchni.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 17:00
Spotkanie festiwalowe Czy sieci neuronowe mogą pomóc lekarzowi?

Dzięki zastosowaniu wielu zdobyczy nowoczesnej techniki, w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpił w medycynie wręcz oszałamiający postęp. Dotyczył on rozmaitych technik diagnostycznych oraz supernowoczesnych technik leczenia. Niestety osiągnięcia te nie przełożyły się na zadowolenie pacjentów, chorych i ich rodzin z kontaktów z przedstawicielami systemów ochrony zdrowia. Wraz z pojawieniem się i upowszechnieniem Internetu zaczął także narastać kryzys zaufania do wiedzy i kompetencji lekarzy. Dzisiaj słynny „dr Google” jest pierwszym „konsultantem” dolegliwości milionów ludzi. Czy skuteczniejszym od lekarzy? Czy lekarze powinni korzystać z supernowoczesnych technik informatycznych wykorzystujących sztuczną inteligencję i sieci neuronowe? Jak będzie się zmieniać zmedykalizowany świat telemedycyny, medycyny spersonalizowanej, translacyjnej, czy „mobilnej”? Czy pojawią się „wirtualni lekarze”? 

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 15:00
Lekcja festiwalowa Tajemnice ludzkiej krwi

Celem planowanych zajęć jest przedstawienie podstawowych informacji na temat fizjologii krwi, układu krwiotwórczego i krwionośnego. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z terminologią związaną z budową krwi, jej funkcjami i właściwościami oraz dowiedzieć się jak ważną dziedziną nauki jest hematologia i transfuzjologia. Lekcja festiwalowa będzie zawierała także elementy związane z pierwszą pomocą – uczestnicy będą mogli dowiedzieć się dlaczego zatrzymanie funkcji układu krwionośnego jest niebezpieczne dla człowieka, jak temu zapobiegać, a także jak postępować w przypadku wystąpienia takiego zagrożenia.

zdrowie i medycyna
  • wt., 2017-09-26 10:00