Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?

Numer: 
769

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego. Dlaczego? O tym, i nie tylko o tym, uczniowie dowiedzą się na niniejszym wykładzie.

 

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
poniedziałek, 24 Września, 2018 - 09:00
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Kilka słów o substancjach dodatkowych, powszechnie stosowanych w przetwórstwie mięsa, zaliczanych do grupy substancji konserwujących.
Współorganizator: 
Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Wykonawca
dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159C
02-776 Warszawa
Wykład odbędzie się w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, budynek 32 (Wydział Nauk o Żywności), piętro II, aula 3.