Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Uczniowie zapoznają się z metodami utrwalania żywności i poznają najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów. Będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.

  • śr., 2018-09-26 10:00
Lekcja festiwalowa Czy wiemy, w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dot. tego, jak świat wyglądałby bez opakowań (film) oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

  • pon., 2018-09-24 11:30
Lekcja festiwalowa Podstawy rysunku technicznego do przygotowania schematów produkcji żywności w systemie CAD

Warsztaty rozpocznie wprowadzenie dotyczące podstaw rysunku technicznego, które mogą wpłynąć na  opracowanie schematów produkcji artykułów spożywczych. Dla lepszego zrozumienia tematu zostaną przedstawione przykłady opracowań studenckich zespołów obrazujące fragmentarycznie koncepcje schematycznego przedstawiania produkcji żywności. Wykorzystując systemu komputerowego wspomagania projektowania (ang. CAD - Computer Aided Design), uczestnicy warsztatów spróbują opracować schematy produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego. Uczestnicy pragnący czynie skorzystać z warsztatów powinny znać podstawy obsługi komputera, a w szczególności przydatna byłaby znajomość obsługi aplikacji graficznych. 

  • śr., 2018-09-26 10:00
Lekcja festiwalowa Żywność - jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowania produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych.

  • pt., 2018-09-28 09:30