chemia

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Lekcja festiwalowa Płyny w stanie nadkrytycznym – wczoraj, dziś i jutro

Płyny w stanie nadkrytycznym charakteryzują się specyficznymi właściwościami fizykochemicznymi, co powoduje ich częste zastosowanie w technologiach przemysłowych. W szczególności są one stosowane w procesach ekstrakcji surowców roślinnych, przetwarzania żywności i leków, produkcji proszków i rusztowań kostnych, a także do utylizacji odpadów oraz oczyszczania i pokrywania powierzchni. Tematem wykładu są historyczne, aktualne i przyszłościowe praktyczne zastosowania płynów w stanie nadkrytycznym.

  • pon., 2019-09-23 11:00
Lekcja festiwalowa Smaki i zapachy żywności

Celem warsztatów jest przedstawienie sposobu analizy sensorycznej produktów spożywczych. W trakcie warsztatów uczestnicy zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, dzięki którym będą w stanie okreslić swoje możliwości rozróżniania czterech podstawowych smaków. Dodatkowo uczestnicy będą odgadywać zapachy próbek żywnościowych i będą mogli również określić swoje predyspozycje do rozróżniania nut zapachowych wybranych produktów spożywczych. Ponadto uczestnicy warsztatów wezmą udział w teście konsumenckim oraz w profesjonalnej sesnorycznej analizie profilowej dwóch produktów spożywczych. Po przeporwadzonych analizach wspólnie zostaną omówione uzyskane wyniki testów.

 

  • wt., 2019-09-24 10:30
  • czw., 2019-09-26 10:30
Lekcja festiwalowa Za co kochamy czekoladę?

Co powoduje, że jedzenie czekolady tak wielu ludziom sprawia przyjemność? Czy to tylko słodki smak, a może coś więcej? Czy czekolada uzależnia? Czy może leczyć? Czy biała czekolada to naprawdę czekolada?

  • pon., 2019-09-23 10:00
Lekcja festiwalowa Wywoływanie materiałów fotograficznych

Zapraszamy na warszaty, podczas których nauczą się Państwo, jak wywołać czarno-białą błonę fotograficzną.

  • śr., 2019-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Czy na pewno wiesz, jak zaparzać herbatę? O zdolnościach antyutleniających herbat słów kilka

Wykład omawia proces parzenia herbaty w taki sposób, aby wydobyć z niej to, co najlepsze. Przybliżony zostanie skład chemiczny herbat, jej rodzaje i właściwości. Omówione zostaną zagadnienia zdolności antyutleniających i roli związków polifenolowych w organizmie człowieka. Poruszone zostanie zagadnienie stresu oksydacyjnego i sposobów walki z nim. W ramach omawiania metod badania zdolności antyutleniających przeprowadzony zostanie pomiar zdolności antyutleniających wybranego naparu herbacianego. Wykład dla fanów herbaty i nie tylko. Jeżeli ktoś chce dowiedzieć się, czy można  oszukać czas i zatrzymać proces starzenia się bez ingerencji chirurga plastycznego, to ten wykład jest dla niego. 

 

  • wt., 2019-09-24 13:00
  • śr., 2019-09-25 13:00
Lekcja festiwalowa Blaski i cienie promieniotwórczości

Promieniotwórczość (radioaktywność) jest zjawiskiem towarzyszącym ludzkości od zarania dziejów. Została odkryta przypadkowo przez Henriego Becquerela w 1896 roku podczas badania soli uranowej. Konsekwencją tego odkrycia był rozwój chemii i fizyki jądrowej. Prace Marii Skłodowskiej-Curie, Pierre’a Curie czy Ernesta Rutherforda i Fredericka Soddy’ego zrewolucjonizowały koncepcję budowy atomu. Dzięki pracom małżonków Curie, a później także Irène i Frédérica Joliot-Curie ważne zastosowanie promieniotwórczości można odnaleźć w medycynie. Z kolei prace Lise Meitner, Ottona Hahna oraz Enrica Fermiego znalazły odzwierciedlenie w przemyśle energetycznym.

Celem zajęć będzie zapoznanie słuchaczy z budową atomu, ideą promieniotwórczości. Omówione zostaną również cząstki alfa i beta, a także promieniowanie gamma. Przedstawione zostaną zagadnienia obejmujące przemiany pierwiastków radioaktywnych, okres połowicznego zaniku oraz datowanie radiometryczne.

W konkluzji warto zwrócić uwagę, że promieniotwórczości nie należy się obawiać, bowiem niesłusznie została ona zdemonizowana, a z odkrycia Becquerela wynika dla ludzkości więcej korzyści niż strat.

  • śr., 2019-09-25 14:00
  • czw., 2019-09-26 10:00
  • czw., 2019-09-26 12:00
Lekcja festiwalowa Fizyka i chemia w laboratoriach CNK

Na zajęciach omówimy drgania – sprawdzimy, jak intuicyjnie uczestnicy rozumieją to określenie, co jest, a co nie jest faktycznie drganiami w znaczeniu zgodnym ze słownikiem, spróbujemy zrozumieć aparat matematyczny używany do opisu różnego rodzaju drgań. Następnie podobnie zbadamy zjawisko rezonansu mechanicznego, sprawdzimy, gdzie w codziennym życiu możemy się z tym zjawiskiem spotkać. Sprawdzimy, jaka jest różnica i podobieństwo między częstotliwością rezonansową a częstotliwością drgań własnych. Spróbujemy wspólnymi siłami dojść do roli, jaką w drganiach własnych gra (dobór słów celowy) masa obiektu i jakie mogą być tego konsekwencje. Zbudujemy urządzenie do pomiaru masy w oparciu o poznane wcześniej zjawiska, omówimy przykłady zastosowań dla małych i dużych obiektów.

Skala pH jest przydatnym narzędziem dla chemika. Mając wiedzę o kwasowości bądź zasadowości konkretnych substancji, jesteśmy w stanie przewidzieć ich właściwości. Podczas zajęć dowiemy się więcej o tych właściwościach, poznamy sposoby na zmierzenie pH i sprawdzimy, jakie pH mają substancje z naszego życia codziennego. Odpowiemy sobie na pytania: czym jest pH? Czy każda substancja ma jakieś pH? A może tylko kwasy i zasady można w ten sposób opisywać? Czy jest dobre i złe pH? Jakie znaczenie ma pH w naszym życiu codziennym, a jakie znaczenie ma dla chemika?

  • wt., 2019-09-24 09:30
  • wt., 2019-09-24 12:30
  • śr., 2019-09-25 09:30
  • śr., 2019-09-25 12:30
Lekcja festiwalowa Zagadka zaginionej molekuły

Analiza zawartości próbki na podstawie reakcji charakterystycznych wybranych związków organicznych, m.in. cukrów, aminokwasów, białek czy tłuszczy.

  • śr., 2019-09-25 10:00
  • śr., 2019-09-25 11:30
  • czw., 2019-09-26 10:00
  • czw., 2019-09-26 11:30
Lekcja festiwalowa Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego.

  • pon., 2019-09-23 09:00
Lekcja festiwalowa Podróż z laboratorium do szpitala, czyli długa droga naukowca do wdrożenia wyników badań

Ludzie chcą żyć coraz dłużej i w dobrym zdrowiu. W okresie ostatnich 100 lat średnia długość życia ludzi uległą podwojeniu, co nie nastąpiło nigdy wcześniej w naszej historii. Zawdzięczamy to głównie higienie, szczepieniom i antybiotykom – wynalazkom z dziedziny chemii, medycyny i biotechnologii. Ale chcemy, by długość naszego życia rosła dalej. Wytwarza to też presję na naukowców, by opracowywali nowe technologie i dalej wydłużali nasze życie. Niestety przenoszenie wynalazków z laboratoriów do firm, a potem do szpitali to bardzo trudny i długotrwały proces. Coraz większą rolę odgrywają w nim małe firmy tworzone przez naukowców na uczelniach. To one są obecnie jednym z głównych źródeł nowych pomysłów w technologiach informatycznych i biotechnologii medycznej. Na wykładzie przedstawimy, jak przebiega proces tworzenia takich firm i jakie na ich założycieli – naukowców – czekają wyzwania, przeszkody, problemy, ale też i nagrody!

  • pt., 2019-09-27 11:00