Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności SGGW

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Wielki świat mikroorganizmów

Dzięki bakteriom, pleśniom oraz drożdżom możliwe jest urozmaicenie naszej diety m.in. o pyszne jogurty, sery, kiszone ogórki, kapustę, pieczywo oraz wędliny. Niestety drobnoustroje te mogą także powodować psucie żywności.

Na lekcjach zaprezentujemy (makroskopowo oraz mikroskopowa) główne gatunki drobnoustrojów (bakterii, drożdży, pleśni) zarówno tych, które wykorzystuje się do produkcji żywności, jaki i takie, które są przyczyną jej psucia. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe i obserwować jak wyglądają te drobnoustroje. Materiał do obserwacji będą pobierali z dostępnych na polskim rynku produktów (m.in. serów pleśniowych, jogurtów, kiełbas, soku z ogórków kiszonych oraz kiszonej kapusty) oraz z surowców i produktów, które uległy zepsuciu w warunkach domowych.

Lekcja ma na celu uświadomienie zagrożeń wynikających ze spożycia zepsutej lub przeterminowanej żywności. Stanowi jednocześnie zachętę do wybierania produktów naturalnych, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punku widzenia przemysłu spożywczego. 

biologia
  • wt., 2015-09-22 10:00
  • wt., 2015-09-22 11:30
Lekcja festiwalowa Wielki świat mikroorganizmów

Dzięki bakteriom, pleśniom oraz drożdżom możliwe jest urozmaicenie naszej diety m.in. o pyszne jogurty, sery, kiszone ogórki, kapustę, pieczywo oraz wędliny. Niestety drobnoustroje te mogą także powodować psucie żywności.

Na lekcjach zaprezentujemy (makroskopowo oraz mikroskopowa) główne gatunki drobnoustrojów (bakterii, drożdży, pleśni) zarówno tych, które wykorzystuje się do produkcji żywności, jaki i takie, które są przyczyną jej psucia. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe i obserwować jak wyglądają te drobnoustroje. Materiał do obserwacji będą pobierali z dostępnych na polskim rynku produktów (m.in. serów pleśniowych, jogurtów, kiełbas, soku z ogórków kiszonych oraz kiszonej kapusty) oraz z surowców i produktów, które uległy zepsuciu w warunkach domowych.

Lekcja ma na celu uświadomienie zagrożeń wynikających ze spożycia zepsutej lub przeterminowanej żywności. Stanowi jednocześnie zachętę do wybierania produktów naturalnych, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punku widzenia przemysłu spożywczego. 

biologia
  • wt., 2015-09-22 10:00
  • wt., 2015-09-22 11:30