Geografia na talerzu, czyli czego kuchnia może nauczyć nas o świecie?
Numer:
610
Co to jest sushi i dlaczego jest tak popularne w Japonii? Dlaczego w Azji do każdego prawie dania je się ryż? Gdzie pije się kawę, a gdzie herbatę, i dlaczego? Na te i inne pytania odpowiemy za pomocą zdjęć i opowieści z różnych regionów świata, pokazujących, że to, co w danej kulturze się je i pije, zależy od warunków przyrodniczych panujących w danym miejscu. Zajęcia pokażą dzieciom, że uczyć można się nie tylko z książek, ale też z pełnych egzotyki sklepowych półek i talerzy w restauracjach.
Typ szkoły:
Dziedzina:
Liczba osób:
60
Klasa od:
Klasa do:
Termin:
środa, 28 Wrzesień, 2016 - 11:30
czwartek, 29 Wrzesień, 2016 - 11:30
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Co to jest sushi i dlaczego jest popularne w Japonii? Dlaczego w Azji je się ryż? Gdzie pije się kawę, a gdzie herbatę, i dlaczego? Na te i inne pytania odpowiemy za pomocą zdjęć i opowieści.
Dodatkowe informacje:
spotkanie w cyklu Ciekawy świat
Organizator:
Wykonawca
dr hab.
Sylwia
Kulczyk
Wykonawca
dr
Marta
Derek
Miejsce spotkania:
Wydział Geografii i Studiów Regionalnych UW
00-927 Warszawa
ul. Krakowskie Przedmieście 30,
sala 111