Prawda i mity o parówkach
Numer:
800
W trakcie lekcji pokazowej uczestnicy poznają podstawowe surowce mięsno-tłuszczowe służące do produkcji parówek. Zapoznają się także z dodatkami stosowanymi w produkcji tego typu kiełbas. Biorą czynny udział w produkcji parówek w skali półtechnicznej, zapoznając się z podstawowym wyposażeniem technicznym niezbędnym w procesie produkcji kiełbas homogenizowanych (wilk, kuter, komora wędzarnicza). Wyprodukowane parówki uczestnicy poddają ocenie sensorycznej. W trakcie lekcji uczestnicy otrzymują informacje dotyczące mitów związanych z produkcją kiełbas np. dotyczących pochodzenia i jakości surowców oraz stosowanych dodatków funkcjonalnych.
Typ szkoły:
Dziedzina:
Forma:
Liczba osób:
30
Termin:
wtorek, 27 Wrzesień, 2016 - 10:00
Czas trwania:
180 minut
Opis skrócony:
Poznamy surowce mięsno-tłuszczowe oraz dodatki stosowane w produkcji parówek. Weźmiemy udział w produkcji parówek, poznając podstawowe wyposażenie techniczne niezbędne w procesie produkcji kiełbas.
Organizator:
Wykonawca
dr hab. inż.
Krzysztof
Dasiewicz
Wykonawca
dr hab. inż.
Aneta
Cegiełka
Wykonawca
dr inż.
Marta
Chmiel
Wykonawca
dr inż.
Lech
Adamczak
Wykonawca
dr inż.
Tomasz
Florowski
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
budynek 32