Polskie Towarzystwo Chemiczne

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?
  1. Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo? –  dr hab. inż. Krzysztof Dasiewicz (SGGW),

Azotan(III) i azotan(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa. Zgodnie z nomenklaturą zaliczane są do grupy substancji konserwujących. Jednak ich właściwości nie ograniczają się jedynie do działania utrwalającego.

 

chemia
  • pon., 2016-09-26 09:00
Lekcja festiwalowa Za co kochamy czekoladę?
  1. Za co kochamy czekoladę? – dr Beata Dasiewicz (SGGW)

Co powoduje, że jedzenie czekolady tak wielu ludziom sprawia przyjemność? Czy to tylko słodki smak, a może coś więcej? Czy czekolada uzależnia? Czy może leczyć? Czy biała czekolada to naprawdę czekolada?

 

chemia
  • pon., 2016-09-26 10:00
Lekcja festiwalowa Chemik z wizytą u Ogrodnika
  1. Chemik z wizytą u Ogrodnika – dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek (SGGW)

Dzięki ciekawym eksperymentom chemicznym będzie można dowiedzieć się, jak w prosty sposób wykryć cukier w soku jabłkowym, czy też wyizolować zapachowe olejki eteryczne z przypraw kuchennych.

 

chemia
  • pon., 2016-09-26 11:00
Lekcja festiwalowa Jak Maria Skłodowska-Curie odkrywała rad - promieniotwórczość wokół nas
  1. Jak Maria Skłodowska-Curie odkrywała rad, czyli promieniotwórczość wokół nas – 

dr Beata Dasiewicz (SGGW) i dr inż. Katarzyna Dobrosz-Teperek (SGGW)

Maria Skłodowska-Curie, polska uczona wszech czasów, dwukrotna noblista, która zajmowała się badaniami nad promieniotwórczością polonu i radu. Poznamy ciekawostki i anegdoty dotyczące Marii oraz zanalizujemy aktualne korzyści i zagrożenia, które niesie promieniotwórczość.

 

chemia
  • pon., 2016-09-26 12:00