Wielki Świat Mikroorganizmów

Numer: 
668

Uczestnicy poznają świat bakterii, drożdży i pleśni, dzięki którym otrzymujemy fermentowaną żywność (m.in. sery, jogurty, ogórki kiszone, kapustę kiszoną). Będą mogli samodzielnie wykonać preparat mikroskopowy lub obejrzeć pod mikroskopem gotowe preparaty, przedstawiające bakterie, które wywołują zatrucia pokarmowe, m.in. Salmonella sp., Staphylococcus sp.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
wtorek, 26 Wrzesień, 2017 - 10:00
wtorek, 26 Wrzesień, 2017 - 13:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Przedstawimy pozytywną rolę mikroorganizmów w produkcji żywności oraz omówimy zepsucia żywności wywoływane przez bakterie, drożdże i pleśnie. Będzie okazja samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe.
Wykonawca
dr inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
Wykonawca
dr inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Wykonawca
dr inż.
Iwona
Gientka
Wykonawca
dr inż.
Anna
Bzducha-Wróbel
Wykonawca
dr inż.
Alicja
Synowiec
Wykonawca
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
Wykonawca
dr inż.
Marek
Kieliszek
Wykonawca
mgr inż.
Anna Maria
Kot
Wykonawca
mgr
Kamil
Piwowarek
Wykonawca
mgr inż.
Katarzyna
Pobiega
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159 c, budynek 32
02-776 Warszawa
Nowy Kampus SGGW, budynek 32, biało-zielony, wejście od strony parkanów (nie od strony szklarni), piętro I, prawa strona budynku, szklane drzwi Zakład Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności