Zapachy i smaki żywności

Numer: 
693

Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów  z zasadami przeprowadzania testów sensorycznych żywności. W pierwszej kolejności uczniowe zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, które wskażą czy uczniowie mają predyspozycje do odpowiedniej oceny smaku produktów spożywczych. W trakcie drugiej części uczniowie będą mieli możliwość zastosowania aromatów spożywczych używanych w trakcie produkcji żywności. Zadanie to będzie polegało na dodatku aromatów do produktu i sprawdzenie czy jego smak i zapach są akceptowalne i pożądane przez konsumentów. W trakcie trzeciej części warsztatów uczniowie będą mieli możliwość poddać się testom na rozpoznawanie konkretnych aromatów używanych w przetwórstwie żywności. 

 

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
wtorek, 26 Wrzesień, 2017 - 10:00
czwartek, 28 Wrzesień, 2017 - 10:30
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Podczas warsztatów uczniowie szkół podstawowych (klasy 3-7) będą mieli możliwość uczestniczenia w testach odgadywania smaków i zapachów oraz stworzą samodzielnie aromatyzowany produkt.
Dodatkowe informacje: 
Wesoła i ciekawa zabawa jest gwarantowana!
Wykonawca
dr inż.
Dorota
Derewiaka
Wykonawca
dr inż.
Aleksandra
Jedlińska
Wykonawca
dr hab.
Ewa
Majewska
Wykonawca
dr hab.
Jolanta
Kowalska
Wykonawca
dr inż.
Marta
Ciecierska
Miejsce spotkania: 
Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Kampus SGGW, Budynek 34, piętro 3