Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW

Typ Tytułsortuj malejąco Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Bajeczne chipsy z owoców i warzyw

Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania omówione zostaną metody suszenia stosowane w przetwórstwie owoców i warzyw. W drugiej części zajęć uczniowie porównają właściwości sensoryczne (smak, barwa, zapach) wybranych suszy owocowych i warzywnych otrzymanych różnymi metodami suszenia.

technika i technologia
  • czw., 2017-09-28 10:00
Lekcja festiwalowa Czy wiemy w czym jemy?

Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dotycząca tego jak świat by wyglądał bez opakowań (film) oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności.

technika i technologia
  • pt., 2017-09-29 10:00
Spotkanie festiwalowe Opracowywanie schematów produkcji żywności

Warsztaty rozpocznie wprowadzenie dotyczące tradycji przedstawiania na schematach koncepcji produkcji żywności. Zostaną przedstawione przykłady opracowań studenckich zespołów obrazujące fragmentarycznie koncepcje schematycznego przedstawiania produkcji żywności. Schematy są opracowywane zgodnie z tradycjami występującymi w danych branżach produkcji, przesłankami występującymi w normach lub firmach wykorzystujących tą postać opracowań. Wykorzystując system komputerowego wspomagania projektowania (ang. /CAD - //Computer Aided Design/) uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka rodzajów schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego. Osoby pragnące czynie skorzystać z warsztatów powinny znać podstawy obsługi komputera, a w szczególności przydatna byłaby znajomość obsługi aplikacji graficznych. Zajęcia warsztatowe zostaną przeprowadzone w warunkach wydziałowej sali komputerowej (WNoŻ, SGGW w Warszawie) z wykorzystaniem stanowisk komputerowych z zainstalowany systemem komputerowego wspomagania projektowania (CAD).

technika i technologia
  • sob., 2017-09-30 09:30
Lekcja festiwalowa Truskawki dla kosmonautów

Lekcja rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia truskawek. Uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów i będą mieli możliwość spróbowania kosmicznych truskawek.

technika i technologia
  • śr., 2017-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa W krainie owocowych i warzywnych opakowań

Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania przybliżona zostanie tematyka „opakowań jadalnych” – składniki wykorzystywane w ich produkcji, właściwości oraz możliwości zastosowania w przemyśle spożywczym. W drugiej części zajęć uczniowie porównają wybrane cechy sensoryczne (m. in. smak, barwa, zapach) wybranych „opakowań jadalnych”.

technika i technologia
  • czw., 2017-09-28 09:00
Lekcja festiwalowa Wypieki kolorowane

Zajęcia podzielone są na dwie części: wykład i pokaz doświadczalny (degustacja). W pierwszej części spotkania omówione zostaną sposoby przygotowywania wypieków. W drugiej części zajęć uczniowie porównają właściwości sensoryczne (smak, barwa, zapach) wybranych wypieków z różnymi dodatkami.

technika i technologia
  • czw., 2017-09-28 11:00
Lekcja festiwalowa Żywność - jak powstaje?

Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowania produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją.

technika i technologia
  • wt., 2017-09-26 09:30
  • wt., 2017-09-26 11:30