Bliższe spotkanie z antyoksydantami roślinnymi

Numer: 
63

Życiodajny tlen, który wydzielany jest przez rośliny, stanowi dla nich jednocześnie poważne zagrożenie. Reakcje chemiczne zachodzące podczas normalnego metabolizmu mogą prowadzić do przypadkowego przeniesienia elektronów na tlen i wytworzenia reaktywnych form tlenu (RFT). RFT szybko reagują z różnymi cząsteczkami powodując zmianę ich funkcjonowania, a nawet wywołując ich trwałe uszkodzenia. Z tego względu rośliny muszą stale korzystać z bardzo skutecznej broni, która ma na celu ograniczanie ilości RFT – antyoksydantów. Warsztaty będą poświęcone obserwacji wytwarzania RFT w liściach roślin i oznaczeniom aktywności enzymów antyoksydacyjnych. Na zakończenie podyskutujemy czy reaktywne formy tlenu są zawsze szkodliwe oraz omówimy jakich antyoksydantów w codziennej diecie dostarczają nam zjadane rośliny.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
15 lat
Dostępne do: 
99 lat
Termin: 
wtorek, 26 Wrzesień, 2017 - 15:30
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
W diecie człowieka rośliny są doskonałym źródłem antyoksydantów. Na warsztatach będzie można wykonać doświadczenia, które pokażą jak działają różne roślinne antyoksydanty.
Dodatkowe informacje: 
Zajęcia wymagające zapisu (maksymalna liczba osób w grupie – 24 osób). Zapisy pod adresem e-mail: fn@biol.uw.edu.pl
Organizator: 
Wykonawca
mgr
Klaudia
Borysiuk
Wykonawca
mgr
Maria
Burian
Wykonawca
mgr
Agata
Tarnowska
Wykonawca
dr
Anna
Podgórska
Wykonawca
dr
Monika
Ostaszewska-Bugajska
Miejsce spotkania: 
ul. Miecznikowa 1
02-096 Warszawa