Dzikie rośliny jadalne - ostatnia deska ratunku

Numer: 
419

Słodkawe kwiaty funkii, pieprzne korzenie wiesiołka czy cierpkie owoce jarzębiny - wiele spośród roślin, na które na nie zwracamy uwagi przy codziennym przygotowaniu posiłków, mogłoby nas uchronić przed głodem czy brakiem witamin. Niektóre spośród nich jeszcze 100-200 lat temu były powszechnie użytkowane, inne są i dziś znane i cenione. Podczas spotkania poznamy niektóre z dzikich gatunków roślin jadanych dawniej i dziś w Polsce i krajach ościennych. Zastanowimy się dlaczego warto dbać o ich obecność w ekosystemach. Projekt edukacyjny „Ogrodowe odkrywanie, czyli jak zdobyć wiedzę o przyrodzie i z niej korzystać – ekologiczne spotkania z multimediami w tle w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego” jest współfinansowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie.

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
6 lat
Dostępne do: 
99 lat
Termin: 
sobota, 30 Wrzesień, 2017 - 10:00
Czas trwania: 
90 minut
Opis skrócony: 
Słodkawe kwiaty funkii, pieprzne korzenie wiesiołka czy cierpkie owoce jarzębiny - poznamy niektóre z dzikich gatunków roślin jadanych Zastanowimy się dlaczego warto dbać o ich obecność w ekosystemach
Dodatkowe informacje: 
Wykład i film są wstępem do warsztatów pod tym samym tytułem odbywających się o godzinie 12.00.
Organizator: 
Wykonawca
mgr
Iwa
Kołodziejska
Miejsce spotkania: 
Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa
Zbiórka przed budynkiem Pracowni Edukacji, przy bramie ze szlabanem.