Produkty spożywcze okiem chemika
Numer:
636
Podczas wykładu z pokazem uczniowie dowiedzą się, jakie są podstawowe składniki odżywcze w produktach spożywczych. Omówione zostaną ich wszystkie rodzaje oraz funkcje, jakie spełniają w ludzkim organizmie. Zainteresowani będą mogli zobaczyć doświadczenia chemiczne potwierdzające ich obecność w różnych produktach, np. wykrywanie białka w twarogu, glukozy w soku czy skrobi w ziemniaku.
Typ szkoły i dziedzina:
Termin:
czwartek, 27 Września, 2018 - 10:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się, jakie są podstawowe składniki produktów spożywczych. Zobaczą doświadczenia chemiczne w celu ich identyfikacji, np. obecność białka w twarogu, glukozy w soku.
Organizator:
Wykonawca
dr
Sylwia
Noga
Miejsce spotkania:
Freta 16
00-227 Warszawa