Zakład Oceny Jakości Żywności SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z zasadami przeprowadzania testów sensorycznych żywności. W pierwszej kolejności uczniowe zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, które wskażą, czy uczniowie mają predyspozycje do odpowiedniej oceny smaku produktów spożywczych. W trakcie drugiej części uczniowie będą mieli możliwość zastosowania aromatów spożywczych używanych w trakcie produkcji żywności. Zadanie to będzie polegało na dodatku sacharozy, kakao oraz aromatów do produktu i sprawdzenie, czy jego smak i zapach są akceptowalne i pożądane przez konsumentów oraz porównywalne do produktow występujących na rynku. W trakcie trzeciej części warsztatów uczniowie będą mieli możliwość poddać się testom na rozpoznawanie konkretnych aromatów używanych w przetwórstwie żywności. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Smaki i zapachy żywności |
Celem warsztatów jest zapoznanie uczniów z zasadami przeprowadzania testów sensorycznych żywności. W pierwszej kolejności uczniowe zostaną poddani testom na daltonizm smakowy, które wskażą, czy uczniowie mają predyspozycje do odpowiedniej oceny smaku produktów spożywczych. W trakcie drugiej części uczniowie będą mieli możliwość zastosowania aromatów spożywczych używanych w trakcie produkcji żywności. Zadanie to będzie polegało na dodatku sacharozy, kakao oraz aromatów do produktu i sprawdzenie, czy jego smak i zapach są akceptowalne i pożądane przez konsumentów oraz porównywalne do produktow występujących na rynku. W trakcie trzeciej części warsztatów uczniowie będą mieli możliwość poddać się testom na rozpoznawanie konkretnych aromatów używanych w przetwórstwie żywności. |
|