technika
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | Widzę ciemność - trening nocnego widzenia |
Celem warsztatu bezie zaprezentowanie uczestnikom Festiwalu Nauki osiagnięć techniki w zakresie nocnego widzenia. Uczestnicy będą mieli okazję porównać, jak zmienia się widoczność pod względem efektów świetlnych, emitowanych przez różne żródła, oraz zobaczyć, jak z lotu ptaka wygląda nocą pas startowy lotniska, miasto oraz teren niezabudowany. Uczniowie będą mieli okazję wcielić się w rolę pilota i na własne oczy przekonać się, jak wygląda świat nocą po założeniu gogli noktowizyjnych. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Budowanie robotów? Zobacz jakie to proste! |
Podczas warsztatów uczniowie zostaną zapoznani z typową budową robotów mobilnych, a następnie własnoręcznie będą mogli zbudować robota. Po złożeniu robotów będzie możliwe przetestowanie swoich konstrukcji, a także obejrzenie bardziej zaawansowanych konstrukcji wykonanych przez członków Koła Naukowego Robotyków. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Budowanie robotów? Zobacz jakie to proste! |
Podczas warsztatów uczniowie zostaną zapoznani z typową budową robotów mobilnych, a następnie własnoręcznie będą mogli zbudować robota. Po złożeniu robotów będzie możliwe przetestowanie swoich konstrukcji, a także obejrzenie bardziej zaawansowanych konstrukcji wykonanych przez członków Koła Naukowego Robotyków. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Budowanie robotów? Zobacz jakie to proste! |
Podczas warsztatów uczniowie zostaną zapoznani z typową budową robotów mobilnych, a następnie własnoręcznie będą mogli zbudować robota. Po złożeniu robotów będzie możliwe przetestowanie swoich konstrukcji, a także obejrzenie bardziej zaawansowanych konstrukcji wykonanych przez członków Koła Naukowego Robotyków. |
|
|
Lekcja festiwalowa | Żywność - jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowania produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych. |
|