Nauki medyczne

Typ Tytuł Opis Dziedzinasortuj malejąco Termin
Spotkanie festiwalowe Maszyna, która pozna skład twojego ciała

W ramach pokazu zostanie przedstawiona analiza bioimpedancji elektrycznej jako wiarygodny sposób analizy składu ciała. Pokaz rozpocznie się od wyjaśnienia zasady działania metody bioimpedancji elektrycznej (BIA), która wykorzystywana jest powszechnie do badania składu ciała w gabinetach dietetycznych i na siłowniach.. Metoda ta jest szybka, bezpieczna, bezinwazyjna i wiarygodna, jednak są przeciwwskazania do jej zastosowania np. u osób chorych na padaczkę. W czasie pokazu, badanie BIA zostanie przeprowadzone losowo wybranym ochotnikom. Pomiar przeprowadzany będzie w pozycji stojącej.. Po wykonaniu badania ochotnicy otrzymają wyniki składu ich ciała tj.: zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej, beztłuszczowej masy ciała oraz całkowita zawartość wody w organizmie, a także wyliczoną wartość podstawowej przemiany materii,.

Nauki medyczne
  • ndz., 2020-09-20 10:00
  • ndz., 2020-09-20 11:00
  • ndz., 2020-09-20 12:00
Spotkanie festiwalowe Jak ślepej kurze ziarno - krótka historia ślepej próby w badaniach naukowych w medycynie.

Ślepa próba, zwana także maskowaniem, jest uważana za jeden z kluczowych elementów nowoczesnej metodologii badań naukowych w medycynie. Stronniczość w ocenie wyników badań i eksperymentów zarówno po stronie  badacza, jak i pacjenta skłaniała naukowców już w XVIII wieku do poszukiwania skutecznych sposobów radzenia sobie z tym zjawiskiem. Naturalna tendencja do przeceniania skuteczności nowych interwencji, takich jak nowe leki czy strategie terapeutyczne, sprawia, że trudno jest dokonać obiektywnej ich oceny. Istotnym jest tutaj, tzw. efekt oczekiwania (inaczej zwany efektem Rosenthala), który polega na spełnianiu się pozytywnego oczekiwania wobec kogoś lub czego tylko dlatego, że to pozytywne oczekiwanie sobie wytworzyliśmy. Efekt oczekiwań eksperymentatora przejawia się w fakcie, że niekiedy wyniki dwóch identycznych badań (eksperymentów) potrafią być sprzeczne, wykazując jednocześnie tendencję do bycia zgodnymi z wcześniejszymi oczekiwaniami przeprowadzającego je badacza. Aby zminimalizować ryzyko tego rodzaju subiektywnych ocen badacze zaczęli stosować różne techniki, takie jak ślepa próba oraz placebo, aby zwiększyć obiektywizm wnioskowania. Po zakończeniu II Wojnie Światowej wraz z rozwojem nowoczesnej medycyny, zaczyna się era badań klinicznych z zastosowaniem podwójnej ślepej próby. Uważana przez wielu za złoty standard tego rodzaju badań napotyka jednak na problemy, które wiążą się koniecznością jej zastosowania w takich obszarach medycyny jak np. chirurgia. Powstają więc nowe koncepcje jak zabieg pozorowany, które jednak mogą rodzić uzasadnione wątpliwości natury etycznej.

Nauki medyczne
  • pon., 2020-09-21 15:00
Spotkanie festiwalowe Profilaktyka cukrzycy – wiedzieć więcej !

W trakcie spotkania dowiesz się, czy jesteś w grupie osób ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, jakie badania profilaktyczne wykonać, jak się odżywiać aby ograniczyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, jakie są rodzaje cukrzycy. Omówimy także, co oznacza indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe, funkcjonowanie rodzin osób chorych na cukrzycę.  Z jakimi problemami może spotkać się rodzina chorego na cukrzycę. Znaczenie wsparcia społecznego w leczeniu cukrzycy. Gdzie szukać pomocy? Jakie świadczenia może otrzymać pacjent chory na cukrzycę?  Ile kosztuje leczenie cukrzycy? Psychospołeczne aspekty funkcjonowania chorych na cukrzycę. Z jakimi trudnościami może spotkać się chory podczas leczenia cukrzycy? Co nowego w leczeniu cukrzycy? Nowe leki i technologie.

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 17:00
Spotkanie festiwalowe Smog. Jak zanieczyszczenie powietrza wpływa na nasze zdrowie

Smog jest zjawiskiem powstającym w wyniku przedostawania się do atmosfery szkodliwych związków chemicznych w postaci gazów oraz cząstek stałych, czyli pyłów zawieszonych w powietrzu w postaci aerozolu. Pyły zawieszone są mieszaniną cząstek sadzy, popiołu, metali ciężkich i wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Do najbardziej szkodliwych gazowych zanieczyszczeń powietrza należą dwutlenek azotu, tlenki siarki, węgla i ozon. Głównym źródłem smogu są procesy spalania w gospodarstwach domowych oparte na przestarzałych instalacjach grzewczych, kiepskiej jakości paliwach oraz spalaniu odpadów komunalnych. Rodzaje pyłów zawieszonych obecnych w smogu  klasyfikuje się ze względu na ich wielkość; cząstki o średnicy do 10 μm tworzą pył PM 10, natomiast cząsteczki o średnicy do  2,5 μm  pył PM 2,5.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opisała ten ostatni jako najbardziej szkodliwy dla zdrowia człowieka w grupie zanieczyszczeń atmosferycznych. Jego szkodliwość, zwłaszcza ultra drobnych cząstek, wynika z faktu, że cząsteczki te są na tyle małe, że mogą przenikać przez pęcherzyki płucne do krwiobiegu i docierać do innych organów wywołując stan zapalny oraz stres oksydacyjny. Smog nasila oraz wywołuje choroby układu oddechowego takie jak: astma, przewlekła obturacyjna choroba płuc oraz rak. Jednakże to choroby układu krążenia, będące następstwem zanieczyszczonego powietrza, WHO uznała za jedną z wiodących przyczyn globalnej zachorowalności, inwalidztwa i śmiertelności. Najczęstszymi chorobami układu krążenia spowodowanymi wdychaniem cząstek PM 2,5 są: udary, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie, miażdżyca, niewydolność serca. 

Nauki medyczne
  • sob., 2020-09-19 10:00
Spotkanie festiwalowe Czy warto spożywać żywność probiotyczną i synbiotyczną?

W Polsce zakupić można zarówno żywność probiotyczną, jak i synbiotyczną. Żywność probiotyczna musi zawierać żywe komórki szczepu bądź szczepów probiotycznych. Powinna podana być ich pełna trójczłonowa nazwa oraz poziom w przeliczeniu na g lub ml produktu. Żywność synbiotyczna, oprócz żywych komórek probiotyków, zawiera prebiotyk bądź prebiotyki, czyli nietrawione przez organizm człowieka węglowodany, które są pożywką dla probiotyków w produkcie jak i w przewodzie pokarmowym - najczęściej inulinę i oligofruktozę. Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy probiotyczne gł. bakterii kwasu mlekowego o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Niezależnie od „specjalnych” właściwości  np. obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wszystkie szczepy przywracają równowagę mikroflory w przewodzie pokarmowym, wykazują działanie antagonistyczne w stosunku do wielu patogenów i bakterii gnilnych, czy zmniejszają objawy nietolerancji laktozy. W przeciwieństwie do preparatów dostępnych w aptece (gł. suplementów diety), w których obecne są komórki w formie zliofilizowanej, nieaktywne metabolicznie, wymagające ożywienia w odpowiednich warunkach niemożliwych do osiągnięcia w przewodzie pokarmowym, zdecydowanie lepszym nośnikiem probiotyków jest żywność zawierająca aktywne metabolicznie komórki najczęściej na poziomie wymaganym do osiągnięcia efektów terapeutycznych. Na naszym rynku zakupić można produkty probiotyczne gł. z grupy mlecznych napojów fermentowanych. Jednak asortyment z roku na roku staje się coraz bogatszy. Na przykład szczepy  takie wprowadzane są do wędlin surowych długodojrzewających i  napojów owocowo-warzywnych. Na wykładzie omówimy właściwości prozdowotne, wymagania dot. selekcji i dostępne produkty probiotyczne.

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 18:00
Spotkanie festiwalowe Hemodializa: na co, po co, jak to działa?

W 1945 r Willem (Pim) Kolff, holenderski lekarz i jeden z pionierów zastosowania sztucznych organów w medycynie, przeprowadził pierwszy zakończony powodzeniem cykl zabiegów u osoby chorej na przewlekłe chroniczne zapalenie nerek przy pomocy zbudowanego przez siebie urządzenia opartego na pomyśle kontaktu krwi chorego przez błonę celofanową z fizjologicznym płynem z zastosowaniem urządzeń do toczenia krwi; proces ten nazwano hemodializą, a urządzenie sztuczną nerką. Dzisiaj miliony ludzi na świecie żyje, a często także kontynuuje pracę, dzięki powszechnemu zastosowaniu tego rodzaju urządzeń. Trwają prace badawcze nad zbudowaniem przenośnych  lub wszczepialnych sztucznych nerek. Nie jest to proces doskonały i daleko mu do fizjologicznej roli nerek.

Nerki są bowiem jednymi z najbardziej skomplikowanych organów odpowiedzialnych w organizmie ludzi i zwierząt nie tylko za filtracje krwi (ca 150 l dziennie u człowieka !), ale też za wiele innych kluczonych procesów fizyko-chemicznych nazywanych homeostazą ustroju. Nasz wykład poświęcony będzie przybliżeniu słuchaczom tematyki chorób nerek wymagających procesów hemodializy, samemu przebiegowi tej procedury medycznej, a także omówieniu podstawowych procesów fizycznych wykorzystywanych w tym urządzeniu.

Nauki medyczne
  • sob., 2020-09-19 11:00
Spotkanie festiwalowe Wstydliwy problem dojrzałej kobiety: edukacja i profilaktyka nietrzymania moczu

Nietrzymanie moczu u kobiet sprawia, że jakość życia w zdecydowany sposób się obniża,.  U większości kobiet schorzenie to doprowadza do zmiany stylu życia, rezygnacji z życia zawodowego, ograniczenia kontaktów towarzyskich, powodując izolację społeczną. Omówimy objawy nietrzymania moczu, zasad higieny intymnej dla pacjentek z tym problemem oraz rodzaje profesjonalnej pomocy, na które może liczyć kobieta. Przedstawimy znaczenie wsparcia społecznego w leczeniu nietrzymania moczu.

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 19:00
Spotkanie festiwalowe To straszne GMO

Wykład porusza zagadnienie modyfikacji genetycznych przeprowadzanych na roślinach i zwierzętach, opisuje techniki oraz skutki modyfikacji, przedstawia różnicę miedzy GMO i organizmami transgenicznymi oraz omawia korzyści i zagrożenia związane z GMO.

Nauki medyczne
  • sob., 2020-09-19 11:00
Spotkanie festiwalowe Czy istnieje idealna dieta?

Właściwy sposób żywienia, obok regularnej aktywności fizycznej, ma największy wpływ na stan zdrowia. Badania naukowe dostarczają informacji o znaczeniu dla organizmu nie tylko poszczególnych składników pokarmowych, ale również składu (wzoru) diety. Rodzą się zatem pytania: Czy istnieje wspólny sposób żywienia grup populacyjnych na świecie, które charakteryzują się najdłuższym życiem i najlepszym stanem zdrowia? Czy modne diety są tak zdrowe, jak próbują przekonać nas ich twórcy? Czy zdrowe odżywianie się jest trudne w obecnych czasach? Zatem, czy istnieje idealna dieta, a jeśli tak, to jaka?

Nauki medyczne
  • pt., 2020-09-25 19:00