Dlaczego tyjemy, co to zmienia i jak z tym walczyć

Numer: 
647

Spożywanie śmieciowego jedzenia oraz napojów wysokosłodzonych w połączeniu z niedostateczną  ilością ruchu prowadzi do rozwoju nadwagi, a nawet otyłości. Nadwaga i otyłość mają nie tylko wpływ na niską samoocenę młodego człowieka oraz narażenie na brak akceptacji w grupie rówieśniczej, ale również niosą ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne w późniejszym wieku. Otyłość jest głównym czynnikiem prowadzącym do rozwoju cukrzycy typu drugiego, stłuszczenia wątroby, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz szeregu innych schorzeń łącznie z wieloma rodzajami nowotworów.

Nawyki żywieniowe oraz nasze przyzwyczajenia ruchowe kształtujemy od najmłodszych lat. Dlatego tak ważne jest wyposażenie młodych ludzi w odpowiednią wiedzę i narzędzia do zadbania o swoje zdrowie oraz dobre samopoczucie. Nasz wykład/dyskusja będzie poświęcony rozwojowi otyłości i sposobom na zapobieganie jej. W formie dostosowanej do wieku dzieci przedstawimy pokrótce mechanizmy rozwoju otyłości, jej wpływ na fizjologię poszczególnych organów oraz sposoby na ukształtowanie zdrowszych nawyków żywieniowych i ruchowych.

Język: 
Typ szkoły i dziedzina: 
Termin: 
piątek, 26 Września, 2025 - 10:00 do 11:00
Czas trwania: 
do półtorej godziny
Opis skrócony: 
Spożywanie śmieciowego jedzenia w połączeniu z niedostateczną ilością ruchu prowadzi do rozwoju otyłości. Nasz wykład/dyskusja będzie poświęcony rozwojowi otyłości i sposobom na jej zapobieganie.
prof.
Grzegorz
Sumara
Miejsce spotkania: 
ul. Ludwika Pasteura 3
02-093 Warszawa

Wejście do budynku naprzeciwko bramy głównej schodami. Jest możliwość dostania się do sali windą z poziomu ulicy.

Stacjonarne

©2025 Festiwal Nauki