Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Lekcja festiwalowa | "Niesmaczne" składniki w smacznej żywności |
Lekcja rozpocznie się prezentacją technologii produkcji jogurtu, wzbogaconej zdjęciami oraz filmami z zakładów produkcyjnych. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | "Niesmaczne" składniki w smacznej żywności |
Lekcja rozpocznie się prezentacją technologii produkcji jogurtu, wzbogaconej zdjęciami oraz filmami z zakładów produkcyjnych. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Truskawki dla kosmonautów |
Wycieczka po laboratoriach Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji rozpocznie się prezentacją różnych sposobów utrwalenia owoców na przykładzie truskawek. Następnie uczniowie zapoznają się z najnowszą metodą suszenia stosowaną do produkowania żywności dla kosmonautów. W czasie wycieczki po laboratoriach pokazane zostaną różne urządzenia stosowane do produkcji żywności. Uczniowie będą mieli możliwość spróbowania truskawek utrwalonych najnowocześniejszą metodą suszenia. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | "Niesmaczne" składniki w smacznej żywności |
Lekcja rozpocznie się prezentacją technologii produkcji jogurtu, wzbogaconej zdjęciami oraz filmami z zakładów produkcyjnych. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | "Niesmaczne" składniki w smacznej żywności |
Lekcja rozpocznie się prezentacją technologii produkcji jogurtu, wzbogaconej zdjęciami oraz filmami z zakładów produkcyjnych. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Czy wiemy w czym jemy? |
Omówienie podstawowych opakowań do żywności i ich właściwości w odniesieniu do bezpiecznego ich stosowania. Najczęstsze błędy konsumentów w stosowaniu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością tj. patelnie, tworzywa sztuczne, opakowania do żywności itp. Refleksja dotyczy tego jak świat wyglądał by bez opakowań (film) oraz zaprezentowanie nowych rozwiązań w pakowaniu żywności. |
technika i technologia |
|
Lekcja festiwalowa | Żywność - jak powstaje? |
Omówienie cyklu życia produktu oraz metody projektowania produktów w oparciu o Design Thinking. Praca w grupach dotycząca zaprojektowanie produktu lub rozwoju określonego produktu. Zaprezentowanie kilku przykładów "nowych", "niestandardowych" produktów żywnościowych wraz z ich degustacją. |
technika i technologia |
|
Spotkanie festiwalowe | Komputerowe wspomaganie schematycznego przedstawienia produkcji żywności |
Wykład weekendowy zostanie przeprowadzony w warunkach sali wykładowej z wykorzystaniem stanowiska komputerowego z zainstalowanymi aplikacjami do prowadzenia pokazu jak i systemu komputerowego wspomagania projektowania (CAD). |
technika i technologia |
|