Geografia na talerzu, czyli czego kuchnia może nauczyć nas o świecie?

Numer: 
610

Co to jest sushi i dlaczego jest tak popularne w Japonii? Dlaczego w Azji do każdego prawie dania je się ryż? Gdzie pije się kawę, a gdzie herbatę, i dlaczego? Na te i inne pytania odpowiemy za pomocą zdjęć i opowieści z różnych regionów świata, pokazujących, że to, co w danej kulturze się je i pije, zależy od warunków przyrodniczych panujących w danym miejscu. Zajęcia pokażą dzieciom, że uczyć można się nie tylko z książek, ale też z pełnych egzotyki sklepowych półek i talerzy w restauracjach.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Liczba osób: 
60
Termin: 
środa, 28 Wrzesień, 2016 - 11:30
czwartek, 29 Wrzesień, 2016 - 11:30
Czas trwania: 
60 minut
Opis skrócony: 
Co to jest sushi i dlaczego jest popularne w Japonii? Dlaczego w Azji je się ryż? Gdzie pije się kawę, a gdzie herbatę, i dlaczego? Na te i inne pytania odpowiemy za pomocą zdjęć i opowieści.
Dodatkowe informacje: 
spotkanie w cyklu Ciekawy świat
Wykonawca
dr hab.
Sylwia
Kulczyk
Wykonawca
dr
Marta
Derek
Miejsce spotkania: 
Wydział Geografii i Studiów Regionalnych UW
00-927 Warszawa
ul. Krakowskie Przedmieście 30, sala 111