Wielki Świat Mikroorganizmów

Numer: 
623

Dzięki bakteriom, drożdżom oraz pleśniom możliwe jest urozmaicenie naszej diety m.in. o pyszne jogurty, sery, kiszone ogórki, kapustę, pieczywo oraz wędliny. Niestety drobnoustroje te mogą także powodować psucie żywności i bezpośrednio zagrażać naszemu zdrowiu.

Na lekcjach zaprezentujemy (makroskopowo oraz mikroskopowo) główne gatunki drobnoustrojów (bakterii, drożdży, pleśni) zarówno tych, które wykorzystuje się do produkcji żywności, jak i takie, które są przyczyną jej psucia. Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe  i obserwować jak wyglądają te drobnoustroje. Materiał do obserwacji będą pobierali z dostępnych na polskim rynku produktów (m.in. serów pleśniowych, jogurtów, kiełbas, soku z ogórków kiszonych oraz kiszonej kapusty) oraz z surowców i produktów, które uległy zepsuciu w warunkach domowych.

Lekcja ma na celu uświadomienie zagrożeń wynikających ze spożycia zepsutej lub przeterminowanej żywności. Stanowi jednocześnie zachętę do wybierania produktów naturalnych, tych, które powstają z wykorzystaniem drobnoustrojów przyjaznych człowiekowi i ważnych z punktu widzenia przemysłu spożywczego.

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
wtorek, 27 Wrzesień, 2016 - 10:00
wtorek, 27 Wrzesień, 2016 - 12:00
Czas trwania: 
90 minut
Dodatkowe informacje: 
O godzinie 10:00 zapraszamy dwie grupy, o godzinie 12:00 również zapraszamy dwie grupy. Zapisy na lekcje wyłącznie w terminie od 19.09.2016 do 20.09.2016 r do godz. 24:00 pod adres e-mail: lidia_stasiak@sggw.pl Decyduje kolejność zgłoszeń
Wykonawca
dr inż.
Lidia
Stasiak-Różańska
Wykonawca
dr inż.
Iwona
Gientka
Wykonawca
dr inż.
Elżbieta
Hać-Szymańczuk
Wykonawca
dr inż.
Karolina
Kraśniewska
Wykonawca
dr inż.
Marek
Kieliszek
Wykonawca
mgr inż.
Anna
Kot
Wykonawca
mgr
Kamil
Piwowarek
Miejsce spotkania: 
ul. Nowoursynowska 159c bud. 32
02-776 Warszawa
Budynek nr 32 Wydziału Nauk o Żywności, zielono-biały, wejście od strony trawników (nie od strony szklarni), po wejściu na piętro I proszę kierować się w prawą stronę do Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, sale 1032 oraz 1035