Strączkowe i inne rośliny łąk w naszej kuchni
Numer:
305
Spacer po łąkach poświęcony będzie grupie roślin, które człowiek nauczył się wykorzystywać w celach gospodarczych. Przekonamy się, jak wiele gatunków roślin łąkowych i ich odmian hodowlanych ma zastosowanie w kuchniach całego świata, jakie jest ich znaczenie dla człowieka i dla środowiska. Nauczymy się rozpoznawać niektóre z nich, będziemy szukać różnic i podobieństw między spokrewnionymi gatunkami. Zastanowimy się, jakie części tych roślin wykorzystujemy i skąd one pochodzą. Dowiemy się, co łączy fistaszki z groszkiem oraz gdzie szukać wąsów, warg, paznokci, łódeczek, pokrywek i nitek…
Zapraszamy!
Typ spotkania:
Dziedzina:
Forma:
Dostępne od:
7 lat
Dostępne do:
100 lat
Termin:
sobota, 24 Wrzesień, 2016 - 10:00
Czas trwania:
180 minut
Opis skrócony:
Spacer po łąkach poświęcony grupie roślin, które człowiek nauczył się wykorzystywać w celach gospodarczych. Dowiemy się, co łączy fistaszki z groszkiem oraz gdzie szukać wąsów, warg, paznokci, nitek..
Dodatkowe informacje:
Obuwie zakryte, ubiór dostosowany do warunków atmosferycznych.
Organizator:
Wykonawca
mgr
Anna
Kębłowska
Miejsce spotkania:
Opaleń
05-080 Mościska
Parking leśny przy polanie Opaleń, Kampinoski Park Narodowy.