Bulwy mocy czyli o Ziemniakach w kuchni, medycynie i uprawie.

Numer: 
302

Młode i stare, żółte i fioletowe, sypkie i zwarte. Oto one! Ziemniaki! Pełne mocy bulwy znane ludziom od ponad 7000 lat. W czasie warsztatów opowiemy skąd pochodzą i jaką drogę przebyły nim znalazły się na europejskich stołach. Dowiedzą się Państwo czym różnią się pod względem koloru i zastosowania bulwy ziemniaków, a także o tym, jak wykorzystywane były na przestrzeni wieków. Odpowiemy również na pytania: czy ziemniaki mają coś wspólnego z lumbago i czyrakami, odmrożeniami i oparzeniami, a także wrzodami i nadkwaśnością żołądka? Dla tych, którzy chcieliby poznać tajniki ich uprawy zdradzimy ogrodowe tajemnice. Opowiemy co robiła Zuzanna w worku czyli pokażemy co zrobić by cieszyć się smakiem własnoręcznie uprawianych bulw mieszkając w mieście.  A na koniec przy pomocy naszych kubków smakowych i wzroku porównamy różne odmiany ziemniaka, nauczymy się rozróżniać i wykorzystywać ich typy. Ugotujemy ziemniaczane małe co nieco na mini warsztatach kulinarnych.

 

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Dostępne od: 
12 lat
Dostępne do: 
100 lat
Termin: 
sobota, 24 Wrzesień, 2016 - 11:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Skąd pochodzą, jaką drogę przebyły nim znalazły się na stołach, czym się różnią między sobą a także jak wykorzystywane były na przestrzeni wieków. Zapraszamy na oglądanie, gotowanie i smakowanie.
Dodatkowe informacje: 
zapisy od 19.09 do 23.09. do godz. 15.00 e-mail: zapisy_ogrod@biol.uw.edu.pl max. 15 osób
Organizator: 
Wykonawca
inż.
Marianna
Darżynkiewicz -Wojcieska
Miejsce spotkania: 
Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa
zbiórka na dziedzińcu Ogrodu, przy kasie.