Strączkowe i inne rośliny łąk w naszej kuchni

Numer: 
305

Spacer po łąkach poświęcony będzie grupie roślin, które człowiek nauczył się wykorzystywać w celach gospodarczych. Przekonamy się, jak wiele gatunków roślin łąkowych i ich odmian hodowlanych ma zastosowanie w kuchniach całego świata, jakie jest ich znaczenie dla człowieka i dla środowiska. Nauczymy się rozpoznawać niektóre z nich, będziemy szukać różnic i podobieństw między spokrewnionymi gatunkami. Zastanowimy się, jakie części tych roślin wykorzystujemy i skąd one pochodzą. Dowiemy się, co łączy fistaszki z groszkiem oraz gdzie szukać wąsów, warg, paznokci, łódeczek, pokrywek i nitek…

Zapraszamy!

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Dostępne od: 
7 lat
Dostępne do: 
100 lat
Termin: 
sobota, 24 Wrzesień, 2016 - 10:00
Czas trwania: 
180 minut
Opis skrócony: 
Spacer po łąkach poświęcony grupie roślin, które człowiek nauczył się wykorzystywać w celach gospodarczych. Dowiemy się, co łączy fistaszki z groszkiem oraz gdzie szukać wąsów, warg, paznokci, nitek..
Dodatkowe informacje: 
Obuwie zakryte, ubiór dostosowany do warunków atmosferycznych.
Organizator: 
Wykonawca
mgr
Anna
Kębłowska
Miejsce spotkania: 
Opaleń
05-080 Mościska
Parking leśny przy polanie Opaleń, Kampinoski Park Narodowy.