Ze strączkiem przez świat

Numer: 
272

Botaniczno-kulinarne warsztaty dla najmłodszych opowiadające o warzywach strączkowych. Uczestnicząc w nich dzieci dowiedzą się skąd pochodzą fasola, groch, ciecierzyca czy fistaszki. Powiemy o tym jaką drogę musiały pokonać te warzywa nim dotarły na nasze stoły a także dlaczego warto je jeść. Opowiemy co rośliny strączkowe dają naszemu organizmowi i jakie mają wartości odżywcze. Pokażemy jak wygląda życie fasoli od nasiona aż do dużej rośliny i każde dziecko będzie mogło zaobserwować ten proces zabierając doświadczalny słoik z fasolką do domu. Wykorzystamy te magiczne strączki w kuchni, przygotowując z dziećmi małą przekąskę z użyciem, któregoś z warzyw. Przekonamy się jak piękne i ciekawe są nasiona warzyw strączkowych, które posłużą nam jako inspiracja do działań twórczych.

 

Typ spotkania: 
Dziedzina: 
Forma: 
Dostępne od: 
4 lat
Dostępne do: 
8 lat
Termin: 
niedziela, 2 Październik, 2016 - 12:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Warsztaty opowiadające o warzywach strączkowych. Dzieci dowiedzą się skąd pochodzą fasola, groch czy fistaszki, jaką drogę musiały pokonać nim dotarły na nasze stoły oraz dlaczego warto je jeść.
Dodatkowe informacje: 
zapisy od 19.09 do 23.09 do godz.15 e-mail: zapisy_ogrod@biol.uw.edu.pl max. 15 osób
Organizator: 
Wykonawca
mgr
Iwa
Kołodziejska-Degórska
Wykonawca
inż.
Marianna
Darżynkiewicz-Wojcieska
Miejsce spotkania: 
Aleje Ujazdowskie 4
00-478 Warszawa
Zbiórka na dziedzińcu Ogrodu, przy kasie.