Czy żywność żyje? Ile witaminy C kryją jabłka?

Numer: 
625

W części mikrobiologicznej zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu: produkty wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej, po krótkim przeszkoleniu, każdy uczeń: (a) pozna podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny; (b) wykona prawdziwy posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych; (c) zaobserwuje wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego - wykona preparat mikroskopowy; (d) zaobserwuje pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracował, i pozna różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

W części analitycznej zbadamy jabłka, czyli owoce bardzo popularne w naszym kraju. Odpowiemy na pytania: Czy warto jeść jabłka? Czy jabłka są bogatym źródłem składników ważnych dla naszego zdrowia, w tym np. witaminy C? Co jeszcze kryją w sobie te owoce? Czy jabłka ekologiczne różnią się od tych uprawianych konwencjonalnie? Uczniowie przekonają się o tym sami. Porównają 3 odmiany jabłek ekologicznych z konwencjonalnymi, ocenią ich smak, a także, pracując w zespołach 2-3 osobowych, oznaczą zawartość witaminy C, wykorzystując barwną reakcję chemiczną. Na koniec wspólnie przeanalizują uzyskane wyniki.

Typ szkoły i dziedzina: 
Forma: 
Termin: 
czwartek, 27 Września, 2018 - 09:00
czwartek, 27 Września, 2018 - 12:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Czy żywność żyje, jakie mikroorganizmy zawiera? Ile witaminy C jest w jabłkach ekologicznych, a ile w konwencjonalnych? Spróbujmy to zbadać!
Dodatkowe informacje: 
Zapraszamy klasę piątą lub szóstą. Klasa zostanie podzielona na dwie podgrupy. Każda podgrupa weźmie udział w obu warsztatach: 1. Czy żywność żyje? 2. Ile witaminy C kryją jabłka? Każdy z warsztatów będzie trwał 60 minut.
Wykonawca
dr
Małgorzata
Jałosińska
Wykonawca
dr inż.
Dominika
Średnicka-Tober
Wykonawca
dr inż.
Katarzyna
Kajak-Siemaszko
Wykonawca
dr inż.
Elżbieta
Rosiak
Wykonawca
mgr inż.
Alicja
Ponder
Wykonawca
mgr inż.
Katarzyna
Król
Wykonawca
mgr inż.
Klaudia
Kopczyńska
Miejsce spotkania: 
Nowoursynowska 159C
02-776 Warszawa
Zielony budynek nr 32 (zbiórka przy szatni w przyziemiu)