biologia

Typ Tytuł Opis Dziedzina Termin
Lekcja festiwalowa Gdzie mieszkają zwierzęta?

Budowle i konstrukcje zwierząt z całego świata: muszle, nory i kopce ssaków, gniazda i budki lęgowe ptaków, domki i miasta owadów, pajęczyny pająków, schroniska i konstrukcje wodne, zwierzęcopodobne budynki świata.

  • pon., 2018-09-24 09:30
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Grzyby nadziemne i podziemne

Uczniowie podczas lekcji nauczą się rozpoznawania podstawowych gatunków grzybów.

Przekazane zostaną informacje dotyczące zasad, których należy przestrzegać podczas grzybobrania, żeby uniknąć pomyłki i zatrucia.

  • pon., 2018-09-24 12:00
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Geografia i biologia w przyrodzie

Położenie geograficzne Polski na kontynencie europejskim decyduje o warunkach klimatycznych naszego kraju, które mają bezpośrednie znaczenie dla kształtu środowiska przyrodniczego organizmów zamieszkujących nasz kraj.

Czynniki klimatyczne (temperatura, nasłonecznienie, wiatr, opady) i geologiczne ukształtowanie terenu (wysokość nad poziom morza, typ gleby na danym terenie) mają decydujące znaczenie dla kształtującej się struktury szaty roślinnej i funkcjonowania zwierząt w danych warunkach lokalnego środowiska przyrodniczego. Na terenie Polski wytyczone zostały granice występowania wielu gatunków roślin, między innymi takich jak: buk, jodła i świerk.

Istotne różnice dla przeżywania gatunków drzew leśnych dotyczą terminu rozpoczynania wzrostu (rozwoju liści) i zapadania w okres spoczynku zimowego, a przede wszystkim decydują o ich możliwościach wytwarzania nasion i zachowaniu ciągłości życia gatunku.

Dlatego leśnicy w trosce o zachowanie naturalnych ekotypów przyrodniczych najważniejszych gatunków drzew leśnych w Polsce wypracowali system Regionalizacji Nasiennej, który chroni występowanie naturalnej różnorodności biologicznej drzew w Polsce i stwarza podstawy selekcji drzew o cechach hodowlanych najbardziej pożądanych w praktyce.

  • wt., 2018-09-25 09:30
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Wielki Świat Mikroorganizmów

Przybliżymy Wam wielki świat mikroorganizmów.

Codziennie, wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są korzystne dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami?

Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom?

Czy mikroorganizmy, których nie widzimy, mogą zagrażać naszemu zdrowiu?

Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty takie jak jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Opowiemy o drobnoustrojach patogennych występujących w żywności.

Podpowiemy także, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych.

Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii, które produkują i psują żywność.

  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:30
Lekcja festiwalowa Wirusy – nieproszeni goście

Wirus - w dosłownym tłumaczeniu z łaciny virus - jad, oznacza, że wirusy są czynnikami wyłącznie patogennymi. Jednak warto dodać, że są to nie tylko niebezpieczni wrogowie, lecz również współtowarzysze, najdyskretniejsi współpracownicy. Są wszędzie, wewnątrz nas i na zewnątrz, zadziwiają skutecznością działania do tego stopnia, iż można je uznać za doskonałą formę życia. Ale czy można powiedzieć, że wirusy żyją? Wirusy określa się przecież jako pogranicze materii żywej i nieożywionej.

Celem warsztatów jest wprowadzenie młodych uczestników w ważny i ekscytujący świat wirusów. Pierwszym etapem będzie zapoznanie słuchaczy z budową wirusów oraz procesem zakażenia komórek ludzkich, zwierzęcych i bakteryjnych. Pokazane zostaną sposoby namnażania wirusów in vitro oraz metody ich wykrywania podczas pracy z mikroskopem. Następnie zaprezentowane zostanie ich działanie chorobotwórcze na przykładach chorób ludzi i zwierząt. W kolejnym etapie, wspólnie z uczestnikami, opiszemy sposoby radzenia sobie z wirusami. Pokazana zostanie walka z inwazją wirusów, jaką toczy każdego dnia układ odpornościowy człowieka, omówimy też, w jakim stopniu organizm skutecznie odrzuca atak niechcianych gości. Analizując rodzaje odpowiedzi przeciwwirusowej, uczestnicy zobaczą, że kiedy wirus przeniknie przez pierwsze bariery ochronne i wniknie do komórek, to jedną z ostatnich desek ratunku dla organizmu jest niszczenie samego siebie, czyli własnych komórek.

 

 

  • wt., 2018-09-25 10:00
Lekcja festiwalowa Bądź zdrów jak ryba

Międzynarodowy Instytut Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie zaprasza do udziału w kampanii edukacyjnej „Bądź zdrów jak ryba” skierowanej do uczniów szkół podstawowych. Podczas warsztatów dzieci obejrzą film animowano-fabularny przedstawiający działalność Instytutu oraz pracę naukowców. Wykonają również doświadczenia, będą obserwować pod mikroskopem, a także wspólnie zastanowią się, co łączy człowieka i rybę z gatunku danio pręgowany oraz poznają ciekawostki dotyczące ryb danio rerio, których hodowlę prowadzi Instytut. Uczestnicy warsztatów otrzymają książeczki edukacyjne bogate w ilustracje i przykłady z życia codziennego pozwalające zrozumieć tajniki wiedzy naukowej w dziedzinie biologii.

Celem zajęć jest wzbudzenie zainteresowania biologią jako nauką o życiu. Instytut chce także zaprezentować, jak wiele polscy naukowcy potrafią osiągnąć w badaniach, dzięki którym zgłębiamy tajniki chorób, a być może już w niedalekiej przyszłości będziemy potrafili skuteczniej leczyć choroby u ludzi.

  • wt., 2018-09-25 10:30
Lekcja festiwalowa Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce

Instytut Parazytologii PAN zaprasza dzieci klas 4-6 na zajęcia pt.: „Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce”. Tematyka zajęć rozszerzy wiedzę dzieci z dziedzin takich jak: biochemia, biologia molekularna, biotechnologia i mikrobiologia. Warsztaty biologiczne pozwolą poznać dzieciom tajemnice budowy i organizacji pojedynczej komórki. Uczestnicy poznają mini fabryki, które kryją się we wnętrzu komórek i procesy w nich zachodzące, a także zbudują kolorowy model DNA, rozwikłają zagadkę kodu genetycznego i wyprodukują razem białko. Wykonując samodzielnie preparat, dzieci będą mogły zobaczyć pod mikroskopem swoje komórki nabłonkowe i podejrzeć ich DNA. Zobaczą również świecące komórki bakterii i własnoręcznie zastosują techniki wykorzystywane na co dzień w laboratoriach.

  • wt., 2018-09-25 11:00
  • śr., 2018-09-26 11:00
  • czw., 2018-09-27 11:00
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Wielki Świat Mikroorganizmów

Przybliżymy Wam wielki świat mikroorganizmów.

Codziennie, wraz z jedzeniem spożywamy miliony komórek bakterii. Czy wiemy jak wyglądają powiększone 1000 razy? Czy są korzystne dla naszego zdrowia? Jakie konsekwencje niesie za sobą konsumpcja żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami?

Jakie produkty otrzymujemy dzięki bakteriom, drożdżom i pleśniom?

Czy mikroorganizmy, których nie widzimy, mogą zagrażać naszemu zdrowiu?

Uczestnicy dowiedzą się, którym drobnoustrojom zawdzięczamy produkty takie jak jogurty, kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, sery pleśniowe, wędliny, ciasto drożdżowe. Opowiemy o drobnoustrojach patogennych występujących w żywności.

Podpowiemy także, co robić, aby uniknąć zatruć pokarmowych. Pokażemy wzrost mikroorganizmów w podłożach płynnych i na pożywkach stałych.

Uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie wykonać preparaty mikroskopowe z  pleśni, drożdży i bakterii, które produkują i psują żywność.

  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:30
Lekcja festiwalowa Jak zostać nietoperzem (a w każdym razie spróbować)?

Wszyscy słyszeli o tym, że nietoperze potrafią sobie poradzić w całkowitych ciemnościach dzięki temu, że nasłuchują echa wydawanych przez siebie dźwięków. A jakby to było, gdybyśmy my musieli sobie poradzić, mając do dyspozycji tylko słuch? Czy w ogóle się do tego nadajemy? Czy echo może być dla nas czymś więcej niż tylko zabawnym zjawiskiem, urozmaicającym nam leśne czy górskie wędrówki? Spróbujemy doświadczyć na własnej skórze, jak to jest, gdy trzeba "widzieć uszami", dowiemy się nieco o tym, jak zwierzęta wykorzystują dźwięk do orientowania się w przestrzeni - no i przekonamy się, na ile potrafimy wziąć z nich przykład. 

  • pon., 2018-09-24 10:00
  • pon., 2018-09-24 12:00
  • pon., 2018-09-24 14:00
  • wt., 2018-09-25 10:00
  • wt., 2018-09-25 12:00
  • wt., 2018-09-25 14:00
Lekcja festiwalowa Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce

Instytut Parazytologii PAN zaprasza dzieci klas 4-6 na zajęcia pt.: „Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce”. Tematyka zajęć rozszerzy wiedzę dzieci z dziedzin takich jak: biochemia, biologia molekularna, biotechnologia i mikrobiologia. Warsztaty biologiczne pozwolą poznać dzieciom tajemnice budowy i organizacji pojedynczej komórki. Uczestnicy poznają mini fabryki, które kryją się we wnętrzu komórek i procesy w nich zachodzące, a także zbudują kolorowy model DNA, rozwikłają zagadkę kodu genetycznego i wyprodukują razem białko. Wykonując samodzielnie preparat, dzieci będą mogły zobaczyć pod mikroskopem swoje komórki nabłonkowe i podejrzeć ich DNA. Zobaczą również świecące komórki bakterii i własnoręcznie zastosują techniki wykorzystywane na co dzień w laboratoriach.

  • wt., 2018-09-25 11:00
  • śr., 2018-09-26 11:00
  • czw., 2018-09-27 11:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje? Ile witaminy C kryją jabłka?

W części mikrobiologicznej zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu: produkty wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej, po krótkim przeszkoleniu, każdy uczeń: (a) pozna podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny; (b) wykona prawdziwy posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych; (c) zaobserwuje wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego - wykona preparat mikroskopowy; (d) zaobserwuje pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracował, i pozna różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

W części analitycznej zbadamy jabłka, czyli owoce bardzo popularne w naszym kraju. Odpowiemy na pytania: Czy warto jeść jabłka? Czy jabłka są bogatym źródłem składników ważnych dla naszego zdrowia, w tym np. witaminy C? Co jeszcze kryją w sobie te owoce? Czy jabłka ekologiczne różnią się od tych uprawianych konwencjonalnie? Uczniowie przekonają się o tym sami. Porównają 3 odmiany jabłek ekologicznych z konwencjonalnymi, ocenią ich smak, a także, pracując w zespołach 2-3 osobowych, oznaczą zawartość witaminy C, wykorzystując barwną reakcję chemiczną. Na koniec wspólnie przeanalizują uzyskane wyniki.

  • czw., 2018-09-27 09:00
  • czw., 2018-09-27 12:00
Lekcja festiwalowa Sztuka kamuflażu

Kamuflaż jest często stosowany przez zwierzęta w celu ukrycia się przed drapieżnikami lub potencjalnymi ofiarami.
 Zwierzęta opracowały wiele sposobów skutecznego kamuflażu:

  • dostosowują barwę swojego ciała do otoczenia (np. żaba, skowronek),
  • utrudniają drapieżnikom widoczność poprzez uwalnianie specjalnych substancji chemicznych do otoczenia lub wywołują zmętnianie wody,
  • upodobniają kształt swojego ciała do elementów otaczającego je środowiska (np. patyczak).

Najpopularniejsze przystosowania ochronne, stosowane przez zwierzęta, a zwłaszcza występujące wśród owadów:

MIMIKRA – polega na upodabnianiu się zwierząt bezbronnych do zwierząt zdolnych do obrony. Przykładem mogą być tu bezbronne motyle: przeziernik osowiec upodabniający się do uzbrojonej w żądło osy oraz rusałka pawik odstraszająca wielkimi, przerażającymi „oczami” – plamami na skrzydłach.

MIMETYZM – sztuka naśladowania albo upodabniania się kształtem, barwą, deseniem na powierzchni ciała do otaczającego środowiska lub do innych organizmów. Jest to przystosowanie ochronne, które ma na celu nie tylko ukrycie się przed drapieżnikiem, ale również maskowanie (kamuflowanie) się drapieżników (np. modliszki zwyczajnej) czatujących na potencjalne ofiary. 

  • czw., 2018-09-27 09:30
Lekcja festiwalowa DNA - istota życia

Gdy w drugiej połowie XX wieku J. Watson i F. Crick odkryli podstawowy element dziedziczności i nośnik informacji genetycznej - strukturę DNA, wypowiedzieli słowa "Odkryliśmy istotę życia...". DNA, czyli kwas deoksyrybonukleinowy, jest chemiczną makrocząsteczką, która w swojej budowie ma zapisane informacje dotyczące budowy organizmu. Występuje on u wirusów, bakterii, roślin, zwierząt oraz ludzi.  Celem zajęć jest zapoznanie uczniów z ogólną budową i właściwościami materiału genetycznego. Na wielu ciekawych przykładach dowiedzą się, dlaczego każdy z nas jest inny – inaczej wygląda, rośnie, zachowuje się, a nawet choruje. W części praktycznej uczniowie będą samodzielnie izolować DNA.

  • czw., 2018-09-27 10:00
Lekcja festiwalowa Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce

Instytut Parazytologii PAN zaprasza dzieci klas 4-6 na zajęcia pt.: „Biologia: jakie to proste, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o swojej komórce”. Tematyka zajęć rozszerzy wiedzę dzieci z dziedzin takich jak: biochemia, biologia molekularna, biotechnologia i mikrobiologia. Warsztaty biologiczne pozwolą poznać dzieciom tajemnice budowy i organizacji pojedynczej komórki. Uczestnicy poznają mini fabryki, które kryją się we wnętrzu komórek i procesy w nich zachodzące, a także zbudują kolorowy model DNA, rozwikłają zagadkę kodu genetycznego i wyprodukują razem białko. Wykonując samodzielnie preparat, dzieci będą mogły zobaczyć pod mikroskopem swoje komórki nabłonkowe i podejrzeć ich DNA. Zobaczą również świecące komórki bakterii i własnoręcznie zastosują techniki wykorzystywane na co dzień w laboratoriach.

  • wt., 2018-09-25 11:00
  • śr., 2018-09-26 11:00
  • czw., 2018-09-27 11:00
Lekcja festiwalowa Świat pod mikroskopem

Prowadząca lekcję festiwalową przygotuje zbiór preparatów pokazowych, które będzie można obejrzeć pod mikroskopem operacyjnym. Ponadto każdy z uczestników może przynieść swój eksponat. Istnieje możliwość uzyskania dokumentacji fotograficznej wybranych preparatów.     

  • czw., 2018-09-27 11:00
Lekcja festiwalowa Czy żywność żyje? Ile witaminy C kryją jabłka?

W części mikrobiologicznej zaprezentujemy szeroki asortyment różnych produktów, głównie żywnościowych, wytworzonych z wykorzystaniem mikroorganizmów. Szczególną uwagę zwrócimy na dwie grupy produktów zawierających żywą mikroflorę, a obecnych w naszym codziennym życiu: produkty wytworzone przy udziale bakterii oraz grzybów (drożdży i pleśni). Uczniowie przekonają się, z jak dużą liczbą takich produktów stykają się na co dzień. W części praktycznej, po krótkim przeszkoleniu, każdy uczeń: (a) pozna podstawowe techniki laboratoryjne i sprzęt mikrobiologiczny; (b) wykona prawdziwy posiew mikrobiologiczny żywej kultury mikroorganizmu, który został wyizolowany z jednego z zaprezentowanych produktów żywnościowych; (c) zaobserwuje wzrost danego mikroorganizmu w postaci kolonii na płytce Petriego - wykona preparat mikroskopowy; (d) zaobserwuje pod mikroskopem komórki mikroorganizmów, z którymi pracował, i pozna różne kształty i ugrupowania bakterii oraz grzybów.

W części analitycznej zbadamy jabłka, czyli owoce bardzo popularne w naszym kraju. Odpowiemy na pytania: Czy warto jeść jabłka? Czy jabłka są bogatym źródłem składników ważnych dla naszego zdrowia, w tym np. witaminy C? Co jeszcze kryją w sobie te owoce? Czy jabłka ekologiczne różnią się od tych uprawianych konwencjonalnie? Uczniowie przekonają się o tym sami. Porównają 3 odmiany jabłek ekologicznych z konwencjonalnymi, ocenią ich smak, a także, pracując w zespołach 2-3 osobowych, oznaczą zawartość witaminy C, wykorzystując barwną reakcję chemiczną. Na koniec wspólnie przeanalizują uzyskane wyniki.

  • czw., 2018-09-27 09:00
  • czw., 2018-09-27 12:00