Jak „zobaczyć” geny plazmidowe u bakterii mlekowych?

Numer: 
672

Fermentowane artykuły spożywcze, otrzymywane przy udziale bakterii mlekowych, są nie tylko smacznymi produktami odżywczymi, ale mogą korzystnie wpływać na kondycję człowieka. Bakterie te są także źródłem różnych genów i enzymów wykorzystywanych w biotechnologii. Wiele z użytecznych przemysłowo właściwości zapisanych jest w plazmidach. Pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób mówią nam o sobie bakterie mlekowe. Zajrzymy do wnętrza komórki bakteryjnej i zobaczymy, jak wygląda ich DNA.

Forma: 
Termin: 
czwartek, 27 Września, 2018 - 10:00
Czas trwania: 
120 minut
Opis skrócony: 
Podczas spotkania pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób "mówią" nam o sobie bakterie mlekowe.
Wykonawca
mgr inż.
Magdalena
Chmielewska-Jeznach
Wykonawca
mgr inż.
Katarzyna
Kosiorek
Wykonawca
mgr
Agnieszka
Rózga
Wykonawca
mgr
Aleksandra
Tymoszewska
Wykonawca
mgr inż.
Jakub
Boreczek
Wykonawca
mgr
Przemysław
Sałański
Wykonawca
dr
Joanna
Radziwiłł-Bieńkowska
Wykonawca
dr
Magdalena
Kowalczyk
Miejsce spotkania: 
ul. Pawińskiego 5a
02-106 Warszawa
blok A