Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Numer:
608
Jaja jemy o każdej porze dnia, na miękko, na twardo, sadzone, w koszulce lub jajecznicę. Można jeść je same lub jako składnik dań. Coś pachnie nie tak? Robisz właśnie jajecznicę - może to jajko? Czy było ono świeże?
Zapraszamy do naszego laboratorium bezpieczeństwa żywności, gdzie pokażemy, jak rozpoznać jajo świeże i nieświeże. Uczniowie samodzielnie przeprowadzą próby laboratoryjne dotyczące oceny jakości jaj oraz uzyskają podstawową wiedzę w zakresie ich bezpiecznego przechowywania i obróbki. W trakcie zajęć będziemy prześwietlać jaja, oglądać je w ciemni, szukać komory powietrznej, ważyć, "uczyć je pływać", a na koniec je rozbijemy
Typ szkoły i dziedzina:
Forma:
Termin:
wtorek, 24 Września, 2019 - 11:00
Czas trwania:
60 minut
Opis skrócony:
Zapraszamy do laboratorium bezpieczeństwa żywności, w którym ocenimy świeżość jaj. Uczniowie będą je prześwietlać, szukać komory powietrznej, ważyć i "uczyć je pływać", a na koniec je rozbiją.
Organizator:
dr
Agnieszka
Jackowska-Tracz
dr
Michał
Tracz
lek. wet.
Małgorzata
Kozarska
lek. wet.
Anna
Didkowska
Miejsce spotkania:
ul. Nowoursynowska 159
02-787 Warszawa
Budynek nr 24, Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego