Jak „zobaczyć” geny plazmidowe u bakterii mlekowych?
Numer:
725
Fermentowane artykuły spożywcze, otrzymywane przy udziale bakterii mlekowych, są nie tylko smacznymi produktami odżywczymi, ale mogą korzystnie wpływać na kondycję człowieka. Bakterie te są także źródłem różnych genów i enzymów wykorzystywanych w biotechnologii. Wiele z użytecznych przemysłowo właściwości zapisanych jest w plazmidach. Pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób mówią nam o sobie bakterie mlekowe. Zajrzymy do wnętrza komórki bakteryjnej i zobaczymy jak wygląda ich DNA.
Typ szkoły:
Dziedzina:
Liczba osób:
20
Termin:
czwartek, 29 Wrzesień, 2016 - 10:00
Czas trwania:
150 minut
Opis skrócony:
Podczas spotkania pokażemy, jak można wykryć obecność bakterii mlekowych i obejrzymy ich komórki. Dowiemy się także, co i w jaki sposób "mówią" nam o sobie bakterie mlekowe.
Organizator:
Wykonawca
dr
Magdalena
Kowalczyk
Wykonawca
mgr inż.
Jakub
Boreczek
Wykonawca
mgr
Aleksandra
Tymoszewska
Wykonawca
mgr inż.
Katarzyna
Izdebska
Wykonawca
mgr inż.
Magdalena
Chmielewska-Jeznach
Miejsce spotkania:
Pawińskiego 5A
02-106 Warszawa
bud. A, parter, sala 7