Laboratorium od kuchni – poznaj przepis na DNA

Numer: 
624

Czy kiedykolwiek chcieliście dowiedzieć się czegoś więcej o DNA, ale baliście się zapytać? Planowane warsztaty pozwolą odpowiedzieć na pytania: Czym jest cząsteczka DNA i jaką rolę pełni? Dzieci dowiedzą się czy DNA można zobaczyć „gołym” okiem oraz czy wszystko posiada DNA?  Podczas warsztatów uczniowie zapoznają się z metodą jego izolacji,  analogiczną do procedury wykorzystywanej w laboratoriach.

Lekcje mają formę warsztatów, na których dzieci przeprowadzą samodzielnie doświadczenia. Uczniowie pracując w małych grupach, pod okiem doświadczonych naukowców, będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat pozornie trudnego świata „biologii molekularnej”. Warsztaty pozwolą uczestnikom wcielić się w rolę badacza. Na podstawie własnych obserwacji uczniowie przygotują Dziennik Laboratoryjny, który umożliwi powtórzenie doświadczeń w warunkach domowych. Eksperymenty przeprowadzane będą z wykorzystaniem ogólnodostępnych produktów. Dodatkowo przewidziany jest konkurs podsumowujący lekcję festiwalową! Przygotowane zajęcia w przystępny sposób łączą zabawę z nauką.

Tematyka badań związana jest z obszarami badawczymi Instytutu.

 

Typ szkoły: 
Dziedzina: 
Forma: 
Liczba osób: 
30
Termin: 
piątek, 30 Wrzesień, 2016 - 10:00
piątek, 30 Wrzesień, 2016 - 11:30
Czas trwania: 
45 minut
Opis skrócony: 
Chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o DNA, ale boicie się zapytać? Uczniowie pracując w małych grupach będą mogli poszerzyć swoją wiedzę na temat biologii molekularnej i samodzielnie wyizolować DNA.
Wykonawca
mgr
Katarzyna
Skowrońska
Wykonawca
mgr
Olga
Poleszak
Wykonawca
mgr
Ewelina
Majewska
Wykonawca
mgr
Karolina
Zajdel
Wykonawca
mgr
Krzysztof
Milewski
Wykonawca
mgr
Katarzyna
Dąbrowska
Wykonawca
mgr
Sylwia
Koniusz
Wykonawca
mgr
Damian
Barański
Miejsce spotkania: 
ul. A. Pawińskiego 5
02-106 Warszawa
sala D201, I piętro