Na tropie syntetycznych barwników w żywności
Świat wokół nas jest pełen kolorów. Także ten na talerzu. Ale barwa może mieć różne źródła - wiesz o tym? Czy produkt jest piękny z natury, czy może naturze pomógł człowiek? Przekonaj się, czy produkty, które spożywasz zawierają syntetyczne barwniki. Zapraszamy na warsztaty – dowiesz się, co to są barwniki syntetyczne, kto i dlaczego zezwala na ich stosowanie w żywności, jakie barwniki i w których produktach spożywczych wolno stosować, a w których nie, skąd wzięło się pojęcie barwników grupy Southampton, jak czytać etykiety na opakowaniach wyrobów, czy żywność z barwnikami jest bezpieczna, a poza tym z naszą pomocą sprawdzisz, czy ta piękna barwa na talerzu i w szklance (napoje, wyroby cukiernicze, galaretki, kisiele, budynie…) to natura czy „numer E”!
Część teoretyczna: krótka prezentacja multimedialna: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, nowe dowody naukowe, opinie i ocena EFSA.
Cześć praktyczna: analityczne wykrywanie obecności syntetycznych barwników w produktach, m in. w napojach, wyrobach cukierniczych, galaretkach, deserach itp.; rozdział mieszaniny barwników za pomocą chromatografii bibułowej; analiza informacji zamieszczonych na etykiecie produktów rynkowych – wykaz składników i identyfikacja barwników.