Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
Typ | Tytuł | Opis | Dziedzina | Termin |
---|---|---|---|---|
Spotkanie festiwalowe | Sylwetka ciała a dieta |
Wyjaśnimy, jak kształt i rozmiar naszego ciała wpływają na naszą psychikę i zachowania a także sposób odżywiania. Pokażemy jak na podstawie wzoru matematycznego można określić typ budowy swojego ciała (somatotyp) i jak dobrać do niego odpowiedni sposób żywienia. Chętnych zaprosimy na pomiary antropometryczne, takie jak np. masa ciała, wzrost, fałdy skórno-tłuszczowe. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Owocowy kawior, mrożona piana i …. - poznaj hydrokoloidy w żywności |
Część teoretyczna - krótka prezentacja: hydrokoloidy, ich właściwości, funkcje w żywności i ich identyfikacja na etykietach, niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni jako element tzw. kuchni molekularnej. Część praktyczna: badanie właściwości żelujących i pianotwórczych wybranych hydrokoloidów (ocena sensoryczna i fizykochemiczna), wykonanie m.in. kawioru i piany z soku/kawy/herbaty/mleka jako przykłady ciekawostek kulinarnych z wykorzystaniem hydrokoloidów w kuchni. |
zdrowie i medycyna |
|
Spotkanie festiwalowe | Na tropie syntetycznych barwników w żywności |
Świat wokół nas jest pełen kolorów. Także ten na talerzu. Ale barwa może mieć różne źródła - wiesz o tym? Czy produkt jest piękny z natury, czy może naturze pomógł człowiek? Przekonaj się, czy produkty, które spożywasz zawierają syntetyczne barwniki. Zapraszamy na warsztaty – dowiesz się, co to są barwniki syntetyczne, kto i dlaczego zezwala na ich stosowanie w żywności, jakie barwniki i w których produktach spożywczych wolno stosować, a w których nie, skąd wzięło się pojęcie barwników grupy Southampton, jak czytać etykiety na opakowaniach wyrobów, czy żywność z barwnikami jest bezpieczna, a poza tym z naszą pomocą sprawdzisz, czy ta piękna barwa na talerzu i w szklance (napoje, wyroby cukiernicze, galaretki, kisiele, budynie…) to natura czy „numer E”! |
zdrowie i medycyna |
|